Lenovo Moto G4 och G4 Plus var två av de bästa smarta telefonerna i det absoluta budgetsegmentet förra året, men den hade några egenskaper som gjorde att den inte riktigt passade för alla. Framför allt formatet. Lenovo verkade ha bestämt sig för att 5,5 tum var det som gällde för mobiler, och både Moto G och dyrare Moto Z-serien hade samma rejäla skärmstorlek.

Stort test: 13 smarta mobiler du kan köpa för under 4 000 kronor

Den andra saken vi inte gillade var lite tveksam ljudkvalitet i samtal. Ett tredje litet minus i en annars riktigt bra telefon var en småjobbig fingeravtrycksläsare, även om det givetvis var ett plus att den hade en alls med tanke på priset.

Moto G5
Moto G5

Bättre format, tristare design

Det är tre saker det har blivit ändring på i nya Moto G5. För det första är skärmen numera på fem tum blankt, och telefonen blir därmed mycket behändigare att greppa och hantera för den som inte har enorma händer. Det är fortfarande en riktigt trevlig 1080p-panel med ips-teknik, klara färger, god kontrast och nu alltså högre punkttäthet.

Vi är inte lika förtjusta i själva designen och bygget denna gång. Lenovo själva pratar om att Moto G5 ska ha mer premium-känsla än Moro G4, men även om det är lite metall i delar av skalen denna gång så infinner sig inte just känslan. Det är en trist, dammsamlande kant runt skärmen, och även om skalet är en kombination av plast med metallisk finish och lättmetall så är intrycket en ganska plastig historia.

Moto G5
Moto G5

För det andra är ljudproblemet, med tunnare och vassare röståtergivning vid samtal än de flesta konkurrenter, ett minne blott. Nu får vi en fylligt och jämn samtalston i örat. Däremot är högtalaren för mediauppspelning och ringsignaler bland det tunnaste och plattaste vi hört på längre. Med lurar i öronen får vi dock en godkänd, men allt annat än märkvärdig, ljudupplevelse.

Ny typ av hemknapp

För det tredje har fingeravtrycksläsaren som sitter under skärmen blivit både större och mer träffsäker. Den går även att använda som hem-, back- och växlingsknapp, på samma sätt som i Huawei P10. Dock inte med samma funktion, utan svep, kort och långt tryck gör andra saker denna gång. Är det här något som blir vanligare i telefoner framöver så borde nog tillverkarna snacka ihop sig om en standard för det.

Inställningen för hemknapp, och även Motos uppsättning av geststyrningar, är svåra att hitta. De ligger bisarrt nog inte i vanliga inställningsmenyn, utan nås via en separat app. Så dedikerade är Lenovo till original-Android i Moto-lurarna att de inte ens petar in ett par extra rader där.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning