Inget antivirusprogram är hundraprocentigt säkert. Ibland ger de falska varningar och ibland missar de att varna.

I vanliga fall är det här inget problem, men ibland ska man vara extra vaksam. Du har kanske fått en fil eller laddat hem ett gratisprogram som gör dig osäker. Eller också varnar ditt antivirusprogram för något du tror är ofarligt.

Lösningen är att använda Virustotal. Det är en tjänst som låter samtliga stora antivirusprogram analysera din fil. Tjänsten, som ägs av Google, är lätt att använda, och även om den inte ger någon hundraprocentig säkerhet är det bra att se vad många olika antivirusprogram säger.

Så här använder du den.

1. Hämta ett program och spara installationsfilen på din hårddisk – utan att installera det.


2. Surfa till www.virustotal.com, klicka på Upload and scan file och leta upp den fil du sparade i steg 1. Klicka på Öppna.


Virustotal

3. Nu visas resultatet av den senaste analys som gjordes. För säkerhets skull kan du klicka på menyknappen till höger och välja Reanalyze för att göra en ny analys.

4. Resultatet av analysen visas som en lista där du ser namnet på antivirusprogrammet till vänster och deras åsikt till höger. Nu får du göra en bedömning vilket säkerhetsprogram du litar på. Som regel väger förstås de stora säkerhetsföretagens omdöme större, exempelvis F-Secure, Symantec, Kaspersky och Malwarebytes. Observera att varningarna kommer högst upp, så att det ser rött ut behöver inte behöva betyda någonting.

5. Om du vill ha synpunkter från andra användare kan du klicka på fliken Community. Här kan andra användare rösta eller skriva in sina erfarenheter. Vem som helst kan dock använda detta forum, så det är viktigt att ta det som skrivs med en stora nypa salt.