När Microsoft lanserade Windows 10 var de obligatoriska uppdateringarna en av de minst välkomna nyheterna. Tidigare var det användaren själv som valde när det var dags att uppdatera, men i Windows 10 sker det automatiskt – och med tvång.

Tanken är att ingen användare längre ska köra en gammal och osäker version av Windows. Eventuella säkerhetsluckor täpps till omedelbart, och det här är förstås även en fördel för alla användare.

Nackdelen är att de här uppdateringarna kan komma ganska olämpligt. Att få sin dator uppdaterad när man är ute på resa eller ska hålla en viktig föreläsning kan skapa stor frustration. Det finns tyvärr inget sätt att stänga av tvångsuppdateringarna, men några smarta sätt att minska problemet.

Läs mer: "Sluta tafsa på min dator, Microsoft"
 

1. Byt Windows-version

Det är bara i konsumentversionen Windows 10 Home som uppdateringarna är obligatoriska. Vill du själv ta makten över din dator kan du välja företagsversionen Windows 10 Pro. Den innehåller även fler smarta funktioner som passar när man använder datorn professionellt.

Nackdelen är att detta blir en dyr lösning. Windows 10 Pro kostar cirka 2 600 kronor.

Uppdatera

Gör så här:
1. Surfa till Microsoftstore.com.
2. Välja rätt version och klicka på Köp och ladda ned nu
3. Följ instruktionerna för att betala och avsluta ditt köp. Du kan förstås även köpa Windows 10 Pro via de flesta datorbutiker.


2. Starta uppdateringen manuellt

Ett sätt att minska risken att datorn börjar uppdatera sig när du inte vill kan vara att sätta igång en manuell uppdatering när det passar dig.

Uppdatera

Gör så här:
1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet.
2. Välj Sök efter uppdateringar. Nu letar datorn upp vilka uppdateringar som finns och låter dig uppdatera själv.


3. Sluta dela uppdateringar

Windows 10 har en fildelningsfunktion som kan snabba upp dina uppdateringar. Den låter dig hämta uppdateringsfiler från andra datorer på det egna nätverket eller på internet.

Om Microsofts uppgraderingsserverar är överbelastade är det här en fördel, men nackdelen är att det förbrukar bandbredd eftersom andra kan hämta material från din dator. Att slå av den här funktionen när man exempelvis är på resa kan med andra ord vara smart.

Uppdatera

Gör så här:
1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Avancerade alternativ.
2. Klicka på Välj hur uppdateringar levereras
3. Slå av funktionen om du inte vill använda den alls eller välj om du bara vill dela filer inom det egna nätverket.