4. Skippa programuppdateringar

Som standard uppdaterar Windows Update inte bara Windows 10 utan även andra Microsoft-program. Du kan med andra ord få exempelvis Office-paketet uppdaterat med samma sorts automatik. Detta kan du dock skippa.

Uppdatera

Gör så här:
1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Avancerade alternativ.
2. Ta bort bocken vid Hämta uppdateringar för andra Microsoft-produkter när jag uppdaterar Windows.
3. Om du trots allt vill använda uppdateringsfunktionen kan du välja att använda din befintliga inloggningsinformation. Du får i så fall färre frågor under själva uppdateringen. Även detta väljer du här.


5. Välj Aktiva timmar

När Microsoft släppte sin stora uppdatering Anniversary Update i somras var en av nyheterna funktionen Aktiva timmar. Det här är den tid då du använder datorn, och inte vill bli störd av uppdateringarna. Problemet med Aktiva timmar är att du bara kan använda funktionen under tolv timmar – och att den inställning du gör gäller alla veckodagar.

Uppdatera

Gör så här:
1. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet.
2. Välj Ändra aktiva timmar och ställ in den tid du inte vill bli störd. Bekräfta med Spara.
3. Om du vill modifiera dina aktiva timmar kan du klicka på Omstarsalternativ och lägga in en egen tid då du vill att datorn ska startas om. Det här går bara att göra när en uppdatering är schemalagd.


6. Skydda ditt dyra wifi

Windows 10 är inställd på att inte hämta onödiga uppdateringar när du surfar mobilt. Eftersom du som regel måste betala för din dataförbrukning är det här något att vara tacksamt över.

Det här kallas i Microsoftvärlden för Anslutning med datapriser. Problemet är förstås att vi ibland även har ett maxtak för "vanliga" wifi-kopplingar. Det här gäller exempelvis när man sitter på Arlanda flygplats och bara får förbruka några hundra megabyte per dag eller när vi befinner sig på ett hotell som har motsvarande begränsningar.

Lyckligtvis går det att ställa in så att även en wifi-uppkoppling betraktas som en anslutning med datapriser.

Uppdatera

Gör så här:
1. Koppla upp dig mot det wifi-nätverk som du vill betrakta som en anslutning med datapriser. 
2. Klicka på Nätverksikonen nere till höger och klicka på din aktiva uppkoppling. Välj Egenskaper.
3. Ändra reglaget under Anslutning med datapriser så att den står som .

Överkurs: Ändra i Registret

En avancerad användare kan manuellt gå in i Windows-registret och med tvång stänga av Windows Update, även om man har Home-versionen. Det här är dock en riskabel metod eftersom det även stänger av viktiga säkerhetsuppdateringar. Att ändra i Registret är inte heller helt enkelt - och metoden är inte tänkt för ovana användare. Du kan läsa mer om hur man gör i exempelvis den här artikeln.

Läs mer: Allt om Windows 10 - tips, tricks och tweakningar