Den 17 oktober släpptes Windows 10 Fall Creators Update, en uppdatering som erbjuder alltifrån Mixed Reality till förbättrat skydd mot gisslanprogram. I den här artikeln tipsar vi om de bästa nya funktionerna i Microsofts operativsystem.

1. Mixed reality – ny variant av virtual reality

Den stora nyheten i Windows 10 Fall Creators Update är stöd för mixed reality, vilket kan beskrivas som en variant av virtual reality där den virtuella verkligheten blandas med den ”verkliga" verkligheten.

Mixed Reality

För att dra full nytta av mixed reality behöver du köpa ett kompatibelt headset från tredjepartstillverkare som Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo eller Samsung. Priserna ligger på mellan 3 000 och 5 000 kronor styck, sedan kan kostnaden för handkontroller tillkomma.


2. Mixed Reality Viewer

Lyckligtvis måste du inte köpa speciella headset för att använda dig av mixed reality. Det räcker att du har en kompatibel enhet med webbkamera och programmet Mixed Reality Viewer som följer med Windows 10 Fall Creators Update.

Mixed Reality Viewer

Om du vill kan du skapa egna objekt i Paint 3D som du använder med Mixed Reality Viewer, något som kan vara riktigt roligt.


3. Kontakter – genvägar till dina favoritpersoner

Funktionen Kontakter skulle egentligen ha lanserats redan i våras, men av någon anledning fick den vänta tills nu.

My People

I korthet handlar det om att du lägger till genvägar till dina favoritpersoner direkt i aktivitetsfältet. På så sätt kan du snabbt komma i kontakt med dina bästisar via Skype eller mejl genom att trycka på deras profilbilder.


4. Skydd mot gisslanprogram 

Med hjälp av funktionen Reglerad mappåtkomst skyddar du dina filer och mappar från obehöriga ändringar. I klartext betyder det att hackare får svårt att ta dina filer som gisslan och kräva att du betalar för att få tillbaka dem i läsbart skick.

Controlled folder access

Du aktiverar funktionen genom att öppna Windows Defender Säkerhetscenter och leta reda på Skydd mot virus & hot i menyn. Sedan får du ett meddelande så fort något obehörigt program försöker modifiera dina filer och mappar. Som förval skyddas mapparna Dokument, Bilder, Filmer och Skrivbord, men om du vill kan du lägga till fler mappar på egen hand.


5. Ökad integration mellan dator och mobil

En välkommen nyhet i Windows 10 Fall Creators Update är att Microsoft tar hjälp av molnet för att göra att din dator och mobiltelefon samarbetar bättre tillsammans.

Integration

Börja med att installera Microsoft Launcher eller webbläsaren Edge på din mobil, därefter länkar du mobilen till ditt Windows-konto. Sedan kan du närsomhelst välja att skicka vidare webbsidor till din pc utan att du behöver skriva in adressen på nytt.

Om du vill kan du även svara på textmeddelanden eller se missade samtal från dina länkade mobiltelefoner.


6. Filer på begäran i Onedrive

En ny funktion med namnet Filer på begäran gör att alla dina filer som lagras på Onedrive är synliga och tillgängliga från filsystemet i Windows 10, även de som enbart lagras i molnet.

Din Onedrive-mapp innehåller numera ikoner som visar om en mapp lagras lokalt eller i molnet. När du öppnar en fil hämtar du den från molnet och du kan välja själv vilka enskilda filer och mappar som ska sparas på din dator.

Filer på begäran

Om en app försöker använda en fil som endast är lagrad i molnet kommer det upp ett meddelande med alla detaljer. Du kan då välja mellan att avbryta nedladdningen eller blockera appen från att hämta dina Onedrive-filer.


7. Fler Linux-funktioner till folket

En av nyheterna i Windows 10 Anniversary Update var att Bash släpptes för Windows, detta i samarbete med Ubuntu. Nu har Microsoft även lagt till stöd för SUSE och Fedora.

Linux

Det blir dessutom lättare att börja använda Linux i Windows, tack vare att du kan komma åt de tre ovannämnda distributionerna direkt från Windows Store.


8. Story Remix – skapa häftiga bildspel

Story Remix är en ny funktion i Foto-appen som använder sig av maskininlärning och Mixed Reality för att skapa häftiga bildspel av dina bilder och filmklipp. 

Story Remix

För att få till ett ännu bättre slutresultat kan du lägga till tredimensionella objekt, animationer och soundtrack på egen hand.


9. Förbättringar av Åtgärdscenter

Än en gång har Microsoft valt att uppdatera Åtgärdscenter (Action Center), något som är brukligt i uppdateringar av Windows 10.

Åtgärdscenter

Några stora skillnader är det inte tal om den här gången, men nu ska informationen vara mer lättillgänglig och tydlig.


10. Uppiffat gränssnitt med Fluent Design

Microsoft har tagit fram en ny design som ska användas i samtliga program och tjänster från företaget i fortsättningen.

Fluent Design

Fluent Design fokuserar på små detaljer som genomskinlighet och oskärpa för att åstadkomma känslan av att det mesta i Windows hänger ihop. I marknadsföringen används ord som ljus, djup och rörelse, men någon jättestor skillnad jämfört med tidigare är det inte tal om.


11. Bättre hantering av uppdateringar

En trevlig förändring i Windows 10 Fall Creators Update är att du nu har mer kontroll över hur uppdateringar ska hanteras.

Du kan till exempel ställa in hur mycket av din bandbredd som ska användas för att ladda ner uppdateringar i bakgrunden. På så sätt har du förhoppningsvis tillräckligt med bandbredd kvar för att surfa på dina favoritsidor.

Uppdateringar

Du får även veta hur många gigabyte som gått åt för att ladda ner uppdateringar den senaste månaden, något som kan vara till hjälp för dig som har en begränsad surfpott i ditt abonnemang.