12. Bättre stöd för e-böcker och pdf 

Stödet för e-böcker och pdf-filer har blivit betydligt bättre i Windows 10 Creators Update, o h nu kan du till exempel läsa dem direkt i webbläsaren Edge. 

E-böcker

Du får även nya alternativ för att markera, stryka under, kopiera och kommentera valda ord, meningar eller stycken. Det enda du behöver göra är att högerklicka på valfritt ställe.


13. Emoji – nu som eget tangentbord

De populära emoji-symbolerna har tagit över den mobila världen och nu erövrar de även Windows 10. För att få upp emoji-tangentbordet trycker du på Windows-tangenten och punkt.

Emoji

Det virtuella tangentbordet har också uppgraderats, vilket innebär att Word Flow nu har kommit till datorn. Vill du diktera text använder du kortkommandot Win + H.


14. Fäst webbplatser på aktivitetsfältet

En liten, men trevlig nyhet i Windows 10 Fall Creators är att du nu kan fästa webbplatser på aktivitetsfältet. Sedan är det bara att klicka på ikonen för att sidan ska öppnas i Edge.

Fäst webbsidor

I sammanhanget kan också nämnas att det numera går att redigera adresserna till sina bokmärkta favoriter.


15. Helskärmsläge i Edge

Äntligen har Edge fått möjlighet att använda sig av helskärmsläge, en funktion som du kommer åt genom att bege dig till inställningarna eller genom att trycka på F11-tangenten. 

Edge

16. Fixa nätverksproblemen med Xbox Networking

Dåliga nätverksanslutningar är rena mardrömmen när man spelar spel på nätet. Har du drabbats kanske du kan åtgärda problemet i den nya avdelningen Xbox Networking som återfinns bland inställningarna.

Xbox Networking

Tanken är att du här ska kunna ”identifiera och lösa problem som hindrar dig från att använda röstchatt och spela multiplayer-spel med andra Xbox Live-användare."


17. Håll koll på grafikprocessorn

Aktivitetshanteraren har alltid kunnat visa dig hur mycket av dina systemresurser som används, men fram tills nu har information om grafikprocessorn (gpu) saknats. 

Aktivitetshanteraren

I Windows 10 Fall Creators Update finns en ny avdelning som visar allt som du vill veta om grafiken, inklusive information om drivrutiner.


18. Delningsalternativ i kontextmenyn

En annan liten, men trevlig nyhet är att det numera finns ett alternativ för att dela med sig av filer i kontextmenyn. Med andra ord räcker det med att högerklicka på en fil för att vidarebefordra en fil till någon annan.

Dela

19. Hitta min penna

Om du brukar tappa bort din dyra pekpenna kan du glädjas över att du från och med nu kan använda funktionen Hitta min enhet för att leta rätt på den.

Det enda du behöver göra är att öppna Inställningar från start-menyn och välja Hitta min enhet under fliken Uppdateringar och säkerhet.

Hitta min penna

20. Separata volymkontroller för appar och flikar

En annan välkommen nyhet i Windows 10 Fall Creators Update är möjligheten att ändra volymen i enskilda appar, detta till skillnad från att ändra volymen för systemet i sin helhet.

Volymkontroll

Faktum är att det går att justera volymen för varje enskild flik i Edge, något som inte går i webbläsare som Chrome eller Firefox.


21. Windows upptäcker media-mappar automatiskt

Om du skapar en mapp med 30 eller fler bilder, låtar eller videor, kommer dina Windows-appar automatiskt att föreslå mappen nästa gång du försöker lägga till en mapp i ditt bibliotek.

Media

22. Valutakonverterare i kalkylatorn

Den medföljande kalkylatorn i Windows 10 kan nu räkna ut hur mycket en valuta motsvarar i en annan valuta. Det är en funktion som många användare har efterfrågat och lyckligtvis fungerar den även i nedkopplat läge. För att få aktuella kurser behöver du emellertid vara uppkopplad.

Valutakonverterare

Översättning och bearbetning: Mikael Markander