Efter månader av intensivt betatestande är den skarpa versionen av Windows 10 Fall Creators Update äntligen här. Om du undrar över vilka nyheter som vi bjuds på den här gången är det bara att läsa vidare.

Story Remix – berätta en historia med hjälp av dina bilder

En av de mest uppmärksammade nyheterna i Fall Creators Update är Story Remix, en helt ny bildspelsfunktion som lagts till i Foto-appen.

Story remix
I Story Remix kan du lägga till 3d-effekter till dina filmklipp.

Med hjälp av Story Remix kan du skapa ett album av utvalda bilder och filmklipp eller skapa en film automatiskt med hjälp av algoritmer (Video Remix). Dessutom kan du lägga till roliga 3d-effekter om så önskas. Att skapa en film är roligt, men vi tycker nog att Microsofts algoritmer kapar lite väl mycket av våra videoklipp. Kvar blir bara några sekunder, men det kanske räcker för Youtube-generationen?

Vill du ha full kontroll väljer du att skapa ett så kallat videoprojekt. Här kan du arrangera klippen som du själv vill, sedan är det bara att lägga till övergångar, musik och 3d-animationer tills du är nöjd. Tyvärr erbjuds vi inte alla 3d-animationer som Microsoft har visat upp på sina presentationer, men det är ändå ganska kul att leka med explosioner, blixtnedslag, laserstrålar och portaler. Med lite övning blir faktiskt slutresultatet helt okej.

”Magiskt” markeringsverktyg i Paint 3D

En av nyheterna i Paint 3D är Magic Select, ett nytt smart markeringsverktyg som låter dig ta bort oönskade element från ett fotografi relativt enkelt. Efter att du har markerat vad som ska tas bort fylls tomrummet upp med lämpliga bitar från omgivningen, till exempel himmel eller gräs. Har du tur blir resultatet bra, men har du otur syns spöklika spår av det som har tagits bort.

Paint 3D

Om du vill kan du klistra in objektet som du har tagit bort i någon annan bild, eller så kan du förvandla det till ett 3d-objekt. Det sistnämnda kan du ha mycket roligt med, inte minst i Mixed Reality Viewer som vi kommer till härnäst.

Mixed Reality Viewer – upplev den blandade verkligheten

Om du undrar vad du ska ha för glädje av alla tredimensionella föremål som du har skapat i Paint 3D har Microsoft ett förslag: använd dem i det nya programmet Mixed Reality Viewer. För att använda Mixed Reality Viewer behöver du ha en bärbar dator eller en pekplatta med kamera på baksidan. Har du det kan du placera ditt virtuella 3d-objekt i den verkliga världen. Resultatet är en ”blandad” verklighet, därav namnet.

Du kan rotera, förstora och placera objektet var du vill, vilket är praktiskt om du vill till exempel vill möblera din lägenhet på prov. Tyvärr kan du bara använda dig av ett 3d-objekt åt gången, men förhoppningsvis blir det ändring på den saken i framtiden.

Mixed Reality Viewer är ett trevligt tillskott men det hade varit bättre om det släppts som app för mobilen. Trots allt har vi ju bättre kameror där än i pekplattan eller datorn.

Vill du använda Mixed Reality fullt ut kan du köpa ett externt headset för några tusenlappar. Hur bra det fungerar får vi lov att återkomma till vid ett senare tillfälle.

My People – för dig som vill vara social via datorn

Om du vill kan du lägga till ikoner för en, två eller tre av dina vänner direkt i aktivitetsfältet, en funktion som Microsoft har valt att kalla för My People.

Klickar du på någon av ikonerna får du upp en ruta som låter dig komma i kontakt med din vän via Skype eller mejl. Tanken är god, men utförandet har en del brister. Vi misstänker att många användare lär skippa funktionen och fortsätta att hålla kontakten på det det gamla hederliga sättet. 

Emoji-tangentbord – nu äntligen för Windows

Sedan några år tillbaka sker allt mer av vår kommunikation med emojis, men fram tills nu har det varit bökigt att använda sig av symbolerna i Windows. Lyckligtvis är en av nyheterna i Windows 10 Fall Creators Update ett helt nytt emoji-tangentbord. Genom ett kortkommando kan du enkelt lägga in rätt symbol i dina meddelanden.

Emoji keyboard Windows 10 Fall Creators Update

Emoji-tangentbordet är ett mycket välkommet tillskott, men varför tog det så lång tid för Microsoft att lägga till det?


Längre batteritid vid filmtittande

En av nyheterna som vi uppskattar allra mest är en ny inställning som förlänger batteritiden vid filmtittande. Efter att du aktiverat funktionen blir visserligen bildkvaliteten lite sämre, men sitter du på ett flygplan eller är långt från ett strömuttag är det garanterat värt det.

I vårt test förlängs batteritiden med 30 procent, vilket inte är fy skam. Det bör dock påpekas att funktionen endast är kompatibel med vissa appar, sålunda fungerar det med Netflix men inte med Youtube.

Mer ledigt utrymme på datorn med Onedrive on Demand

Fram tills nu har användare av molntjänsten Onedrive tvingats ha en kopia av sina filer på hårddisken, något som kan lägga beslag på en hel del värdefullt lagringsutrymme.

Onedrive on Demand

Tack vare Onedrive on Demand räcker det nu med att spara en genväg på hårddisken, originalfilerna ligger i sin tur i det så kallade molnet. Vill du ladda ner en fil till datorn är det inga problem, men du behöver inte längre spara rubb och stubb på datorn om du inte vill.

Ökad säkerhet med ändrad PIN-kod

Windows 10 Fall Creators Update bjuder på många nyheter som ger ökad säkerhet. Vi tänker inte gå in på alla detaljer i den här artikeln utan nöjer oss med att konstatera att det nu går att använda sig av bokstäver och specialtecken i pin-koden. Det hjälper inte om någon kommer åt din kod, men nu är den åtminstone betydligt svårare att gissa sig till.

Edge är nu en fullfjädrad pdf-läsare

Microsofts webbläsare Edge har utrustats med flera nya funktioner, till exempel finns det äntligen en inbyggd läsare för pdf-filer. Vill du använda en blankett behöver du inte skriva ut den, detta då du båda kan fylla i textfälten och signera den digitalt.

Edge pdf

Du kan även använda Edge för att göra anteckningar i e-böcker om så önskas. En annan efterlängtad funktion är ett nytt helskärmsläge med kortkommandot F5. 

Find My Pen, smartare diktering och ögonstyrning

Microsoft har lagt till många smarta funktioner som kan vara till hjälp, däribland ”Find My Pen” som låter dig leta reda på din borttappade Surface-penna. I sammanhanget kan nämnas att Windows Ink har blivit betydligt mer kompetent, till exempel finns stöd för fler skrivstilar än tidigare.

Vad gäller dikteringsfunktionen har den också förbättrats. Du startar den med kortkommandot WIN+H och det spelar ingen roll om du använder dig av Office eller ett textfält på en webbsida. Tyvärr är det långtifrån alltid som dikteringen blir korrekt, så du bör kolla texten manuellt i efterhand.

Har du problem med att hantera datormöss kan du numera använda dig av ögonstyrning som ett alternativ. För att använda funktionen behöver du emellertid investera i ett kompatibelt tillbehör, till exempel Tobii 4C.


Ökad kompatibilitet med Android och IOS

Eftersom utvecklingen av Windows Mobile i princip har upphört har Microsoft förbättrat stödet för Android och IOS i den nya Windows-uppdateringen.

Med hjälp av nykomlingen Microsoft Apps kopplar du enkelt ihop din dator och din mobiltelefon. Har du installerat Edge för Android eller IOS är det sedan fritt fram att växla mellan dina olika enheter.

Omdöme och betyg

Huruvida Windows 10 Fall Creators Update blir en framgång eller ej återstår att se, men det rör sig onekligen om en lång rad nya funktioner. Utöver de vi har nämnt ovan finns en lång rad förbättringar som ska ge bättre prestanda i spel, dessutom blir det enklare att hålla koll på Xbox Live från datorn.

I våra ögon rör det sig om den största uppdateringen av Windows 10 hittills och på det stora hela är vi nöjda med vad som erbjuds. Tyvärr försvann en del utannonserade nyheter under resans gång, men förhoppningsvis dyker de upp i nästa uppdatering.

Översättning: Mikael Markander


Fakta: Windows 10 Fall Creators Update 

Funktion: Uppdatering för Windows 10
Pris: Gratis för existerande användare
Mer information: Microsoft

plus

Lång rad förbättringar.
Bättre support för penna.
Onedrive on Demand.

minus

Huruvida mixed reality verkligen kommer slå känns som ett frågetecken.
En del utlovade nyheter saknas.

Betyg 8 av 10