Internet har gjort resebyrån överflödig, och det är numera enkelt att boka hotell själv. Och digitaliseringen har även gjort det möjligt med nya alternativ till traditionellt hotellboenden. Via tjänster som Airbnb kan vi hyra lägenheter direkt av andra privatpersoner.

Här är några av de bästa sajterna när du ska boka boende inför semestern.


Booking

28 miljoner boenden

Den ledande bokningssajten, nederländska Booking.com, erbjuder 28 miljoner boenden på 150 000 platser i hela världen. Fokus ligger på hotell, men det finns även lägenheter, stugor och andra sorters boende.Hotels.com

Här får du gratis nätter

Den stora utmanaren till Booking.com är amerikanska Hotels.com. Tjänsterna är upplagda på samma sätt – men fungerar olika bra i olika städer. Hotels.com lockar med ett bonussystem där du får var tionde natt gratis.


Prisjämförelse på många sajter

Det finns många konkurrenter till Booking.com och Hotels.com. Eftersom de ofta är billigare så lönar det sig att jämföra priserna med en prisjämförelsetjänst som Hotelscombined. Skriv in datum och plats så får du se vilka bokningssajter som erbjuder hotell till bäst priser.
 

Hitta bästa priset här

Även konkurrenten Trivago erbjuder samma möjlighet att söka efter hotell och lägenheter som Hotelscombined. Upplägget är detsamma, och vilken som är bäst är en smaksak.
 


Priceline

Lägg ett skambud

Du som vill vara djärv använda Priceline. Den på samma sätt som konkurrenterna, men har även en funktion där du kan lägga bud på ett hotellrum. Välj datum, område och antal stjärnor – och ange vad du vill att betala. Om något hotell accepterar ditt bud får du rummet, annars avslås det (och du slipper förstås betala).Hostelworld

Mer än vandrarhem

Letar du efter ett riktigt billigt boende är Hostelworld en bra tjänst. Här kan du boka vandrarhem och annat budgetboende.Airbnb

Hyr privat hos Airbnb...

På Airbnd hyr privatpersoner ut boende till andra. Du söker, precis som på en hotellsajt, och när du har bokat betalar till Airbnb. Både värdar och boende ger varandra betyg, så du kan se vad andra gäster har tyckt om ett boende innan du slår till och bokar.


... och Tripadvisor

Flipkey fungerar på samma sätt som Airbnb. De hanterar alltså bokning och betalning för privatpersoner runt om i världen. Tjänsten drivs av den stora resesajten Tripadvisor.
 


Homeaway

Bäst i USA

I USA har det länge varit populärt att hyra ut sin bostad under semestern, och jätten heter Homeaway. Tjänsten finns även i Europa, men är inte lika stor. Homeaway ligger även bakom VRBO och Vacation Rentals.
 


Couchsurfing

Här bor du gratis

Du behöver faktiskt inte betala för ditt boende. Coachsurfing är nätverk av människor som erbjuder andra att bo gratis ”på soffan”. Tanken är förstås att du också ska ta emot andra hemma hos dig.


Läs även: Hitta billigaste sista minuten-resorna