I dagens spelklimat, med grafiktunga mastodonttitlar till höger och vänster, kan det vara skönt med en nostalgitripp en sisådär 20 år bakåt i tiden för att återuppleva några av de absolut bästa spelögonblicken.

Läs mer: Här hittar du senaste spel-recensionerna

Med kraftfulla emulatorer och ny webbläsarteknik går det att spela favoritspelen än i dag. De vi listar här är inte beroende av Flash för att fungera, och rullar fint i Google Chrome! I de flesta fall behöver du emellertid hålla den aktiva spelfliken öppen för att inte gå miste om dina framgångar.

Tips från coachen: Om du är ute efter ett specifikt, gammalt spel kan du prova att googla spelets namn kombinerat med in browser för att se om även det finns tillgängligt.

Här är åtta spel vi hade väldigt roligt med när det begav sig: 

1. Tomb Raider

Tomb Raider

Var saker ändå inte bättre förr? Nej, så klart de inte är. Förr kunde du ju inte spela självaste Tomb Raider i webbläsaren. Men det kan du nu. Allt tack vare den händige programmeraren Timur Gagievs Openlara Project som gör att du kan spela det ursprungliga Tomb Raider från 1996 direkt i din webbläsare.

Missa inte: Tomb Raider 2 återskapat med dagens grafik - så ser det ut

Tyvärr handlar det inte om hela spelet men likväl en demobana där du utforskar en krypta, skjuter med pistol och springer från vargar. Ni vet, typiska Lara-saker. Openlara Project här därtill stöd för både egen spelkontroll såväl som ett fullskämsläge som erbjuder betydligt bättre upplösning än din gamla Playstation.

Du hittar Openlara Project här! 


2. Zork

Zork

Den här pärlan är ett av de mer kända exemplena på textbaserat rollspelande. I Zork 1, som såg dagens ljus 1980, kontrollerar du din karaktär genom att skriva in olika kommandon i ett text-interface. Gå dit, plocka upp det och klättra upp där och så vidare. Hela tiden matas du med mer eller mindre utförliga miljöbeskrivningar som ger dig en uppfattning om var du befinner dig och hur du kan interagera med din kringmiljö. Det är klurigt, fantasifullt och otroligt charmigt – och än i dag kan man lätt förlora flera timmar på det här spelet.

Spela Zork här!3. Leisure Suit Larry

Leisure Suit Larry

Det är barnförbjudet, ofräscht och otroligt segt att styra. Anta din allra sliskigaste personlighet och hjälp den misslyckade Larry att äntligen få komma till skott i det här sexuella äventyrsrollspelet från 1987. Liksom i Zork behöver du skriva in olika textkommandon för att interagera med objekt och andra karaktärer, men styr gör du gudskelov med piltangenterna. Kamma över den begynnande flinten, glid in på krogen och gör vad du kan för att charma kvinnorna. Se till att svara rätt på de inledande frågorna, bara!

Spela Leisure Suit Larry här!