Windows 10 Professional har något som heter tilldelad åtkomst, och som ibland kallas för kioskläge. Det ger en möjlighet att ge ett specifikt användarkonto tillgång till endast ett enda program. Det här kan vara mycket användbart för en dator som ska stå i en offentlig miljö, där det bara ska gå att göra en enda sak och inte ändra någonting.

Det kan även användas i skolan, i föreningslokalen eller på din fest, där du vill att gästerna bara ska kunna välja musik och ingenting annat. Allt du behöver göra är att skapa ett nytt konto och välja Konfigurera tilldelad åtkomst.

Tyvärr finns inte denna möjlighet i Windows 10 Home, som de flesta har. Det går dock att ordna en lösning som är nästan lika bra. Tyvärr är den inte bombsäker och stoppar inte de riktigt datorvana från att använda Ctrl + Alt + Del och starta Aktivitetshanteraren. Men en lösning på det är ju att ta bort tangentbordet…

Det krävs också att du vågar dig på att använda Registereditorn, vilket alltid kan ha sina risker. Vi visar Windows 10, men tipset fungerar i alla Windowsversioner.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning