Även i dessa tider av snabba internet-anslutningar, stora hårddiskar och massor av gratis lagring i molnet kan filstorleken ibland ha betydelse. Du kanske har en gräns för storleken på filer som du kan skicka eller ta emot via e-post eller kanske du har ont om utrymme på usb-minnet.

Oavsett anledning, om du har Office-dokument som innehåller bilder kanske du kan minska storleken på dessa filer avsevärt. Microsoft Office arbetar redan bakom kulisserna för att hålla filer små. Den nyare filtypen docx fungerar i princip som en zip-fil med komprimerat innehåll. Men har du massor av olika bilder i dina dokument hjälper inte detta så mycket.

Missa inte: Här hittar du bästa gratisalternativen till Office-programmen

Den goda nyheten är att Office innehåller några praktiska verktyg för att hålla dessa bildstorlekar i schack. Vi använder vi Word 2016, men du hittar samma verktyg i andra Office-program, som Excel och Powerpoint och i tidigare versioner av Office, åtminstone tillbaka till Office 2010.

Komprimera bilderna i Office

1. Komprimera

Den viktigaste åtgärden är att komprimera bilderna. Klicka på en bild i ditt dokument och därefter på Format-menyn. Klicka på ikonen Komprimera bilder, som ser ut som en bild med pilar i hörnen.
 

Komprimera

2. En eller alla

Om du vill komprimera alla bilder i dokumentet, ta bort bocken vid Använd endast i den här bilden. Beroende på storlek och format på din bild kan du ha ytterligare några val. Avsluta med OK.

En eller alla

3. Inställningar

Office sparar alla ändringar du gör i dina bilder, så att du kan ångra dig. Men det tar förstås lite plats. Om du är nöjd som de är, välj Alternativ i Arkiv-menyn och klicka sedan på Avancerat.

Inställningar

4. Ignorera

Rulla ned till sektionen Bildstorlek och bildkvalitet. Bocka för Ignorera redigeringsdata. Stäng alla fönster med OK. Spara ditt dokument, så bör filen vara mindre, särskilt om bilderna är många.

Ignorera

Microsoft Office 365 Personal Sve Pris vid test: 485 kr.

Bästa pris just nu: 484 kr