Har du någonsin önskat att du kunde titta på en video på mobilen eller surfplattan utan att slösa på internt lagringsutrymme? Eller att du kunde flytta filer med hjälp av ett usb-minne? Det går.

De flesta moderna Androidenheter stöder vanliga usb-enheter med hjälp av en teknik som kallas usb otg (on the go). Detta innebär att du kan koppla in ett minne eller någon annan usb-enhet precis som du gör på en dator.

Läs även: Så kopplar du datorn till tv:n - med eller utan sladd

Kontrollera i instruktionerna om din telefon eller platta stöder usb otg. I så fall är det bara att gå ut och köpa en kabel och sedan kan du koppla in både minne, möss, tangentbord och annat. Du kan till och med koppla ihop två telefoner eller ansluta en usb-hubb och ansluta flera saker på en gång.

Använd ett usb-minne till telefonen

1. Adapter
Otg-adaptrar finns i olika varianter och olika längder för någon hundralapp, till exempel hos Kjell & Co eller Clas Ohlson. Anslut den till telefonen och stoppa in ditt usb-minne.

Adaptrar

2. Avisering

Nu skiljer det sig lite beroende på Androidversion. Från och med 6.0 (Marshmallow) finns en inbyggd filhanterare, som blivit ännu bättre i 7.0 (Nougat). Du får en avisering och kan välja Utforska

Avisering

3. Utforska

Du kan nu bläddra bland filerna på usb-minnet, välja dem, öppna dem och i version 7.0 även flytta, kopiera och radera. I versioner före 6.0 eller om du vill ha fler funktioner än i Androids inbyggda utforskare behövs en filutforskarapp.

Utforska

4. Alternativ

Det finns en uppsjö av filhanterare att hämta i Play-butiken och du väljer själv en som passar dina behov. När den väl är installerad får du en fråga om du vill öppna den när du sätter i ditt usb-minne. 

Alternativ