Digitalt utanförskap är en vederstyggelse. 2017 står 630 000 svenskar på något sätt fortfarande vid sidan av internet, rapporterar Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Även om icke-internetanvändarna återfinns i alla åldersspann är det äldre som främst går miste om de möjligheter som den alltmer digitaliserade vardagen bjuder.

Lista: 8 ord som har helt olika innebörd för dig och din mormor

Därför väljer organisationen nu att släppa en guide som ska låta vuxna hjälpa sina ännu vuxnare föräldrar att bli bättre på internet. Betala räkningar, spela spel och ta del av webb-tv-innehåll är några av de saker som täcks in av guiden, som finns gratis att ladda ned på IIS webbplats.

– Den här guiden är till alla de som är sin mammas eller farfars helpdesk. Det kan vara både frustrerande och tidskrävande att hjälpa någon att komma igång med till exempel sin e-legitimation. Men det är också väldigt roligt när en 85-åring börjar använda videosamtal på sin surfplatta, säger Jessica Bäck, projektledare på IIS.

Och visst har vi alla varit där? Det är lätt att bli irriterad när en oförstående släkting ser dig som hjälplina kring allt vad Netflix, ethernetkablar och bankdosor innebär. Men, tja; om din pappa lärde dig att gå så det kanske inte är så mycket begärt att lära honom titta på SVT Play i sommarstugan.

Guiden Introduktion till internet för äldre är skriven av Gunilla Brattberg, född 1944, läkare och professor som har skrivit ett trettiotal böcker, varav ett flertal handlar om IT och sociala medier riktade till äldre.