Här hittar du våra andra Raspberry Pi-guider:

Så bygger du en magisk spegel
Så bygger du din egen NAS
Så bygger du en egen spelkonsol

Enkortsdatorn Raspberry Pi är en finurlig liten enhet som kan användas till mycket mer än bara som vanlig dator. Ett populärt användningsområde är att koppla den till tv:n och använda som mediaspelare. Mjukvaran du behöver för detta heter Kodi (tidigare känd som XBMC). Det är en mediaspelare som bygger på öppen källkod, klarar av många olika filformat samt stödjer uppspelningar i 1080p-upplösning. Därtill har Kodi ett stort utbud av (inofficiella) tredjepartstillägg som Youtube och SVT Play. Med Kodi går det att förvandla din Raspberry Pi till en ytterst kompetent mediaspelare – för halva priset av vad dedikerade mediaspelare som Chromecast kostar.

Missa inte: Så kommer du igång med Raspberry Pi 3

Raspberry Pi Kodi

Du kan installera Kodi på flera olika sätt. Antingen lägger du in det ovanpå ett redan existerande operativsystem, eller så installerar du ett Kodi-baserat operativsystem på ett formaterat microsd-kort. Sistnämnda är det smidigaste alternativet för dig som tänker använda Raspberry Pi primärt som mediaspelare, men vi kommer att beskriva båda tillvägagångssätten.

Först måste vi se till att vi har all nödvändig utrustning. Utöver en Raspberry Pi behöver du en hdmi-kabel (kostar 100 kronor hos Kjell och Company), en strömadapter (kostar 149 kronor hos Ginza) och ett microsd-kort (minst 8 gigabyte, till exempel det här för 150 kronor hos Kjell och Company). Om du vill strömma trådlöst och har en äldre modell än Raspberry Pi 3 behöver du även en wifi-usb-dongel (Raspberry Pi 3 och senare modeller har inbyggt wifi). Sist men inte minst behöver du tillgång till en dator för att kunna ladda ner Kodi till ditt microsd-kort.

Installera Kodi ovanpå befintligt operativsystem

Om du redan är igång med din Raspberry Pi och inte vill formatera ditt microsd-kort går det att lägga in Kodi manuellt via Terminal. Det första du bör göra i det fallet är att installera de senaste uppdateringarna för ditt operativsystem. Det gör du genom att öppna Terminal och skriva:

sudo get-update

Därefter skriver du:

sudo get-upgrade.

När detta är klart är det dags att installera Kodi:

sudo apt-get install kodi

Efter att installationen är färdig behöver du göra ändra en inställning i konfigurationen när du startar din Raspberry Pi. I konfigurationsmenyn (som öppnas automatiskt efter att installationen är klar) ställer du in ENABLED-inställningen till 1.

ENABLED=1

Tryck därefter Ctrl+Z för att spara ändringarna. Du kommer nu att slussas till Kodis huvudmeny. Vill du nå Kodi från skrivbordet gör du detta genom att skriva kodi i Terminal-fönstret.

Nu är du igång!

Raspberry Pi Kodi

Det finns mängder av konfigurationsmöjligheter i Kodi. Du kan bland annat ändra upplösningen på videouppspelningen, välja mellan olika gränssnitt för menyerna, ändra i filhanteraren och konfigurera undertexter. Känner du för att pilla runt med inställningarna, gå in på System och sedan Settings från huvudmenyn.