Vi har spanat in svenska Tobii och deras innovativa ögonspårningsteknik i flera år nu. För två år sedan dök till slut den första kommersiella produkten upp, Sentry från Steelseries. Vi blev imponerade av tekniken, men kunde också konstatera att den hade en hel del kvar att jobba på. Tillämpningarna var få och en påtaglig fördröjning irriterade.

Eye Tracker 4C är istället tillverkad och säljs av Tobii direkt, och det mest påtagliga och nya i den är en helt ny inbyggd processor kallad Eye Chip, som tar över en hel del av det arbete som datorn tidigare tvingades göra. Det ska snabba upp responstiden och göra precision pålitligare.

Tobii Eye Tracker 4C
Det här är allt du behöver för att komma igång. Plus en skärm att fästa trackern på, och en dator att plugga in den i, och en internetuppkoppling för att ladda hem styrprogrammet.

Lättmonterad pinne

Till det yttre är Eye Tracker 4C väldigt lik Steelseries Sentry. Det handlar om en liten svart list som du fäster på datorskärmen som en slags avlång webbkamera (fast på undersidan istället för upptill). Den har blivit lite tunnare och lite snyggare, men inte avsevärt. Du klistrar på en tunn magnet på skärmramen i underkant, som du sedan kameran fäster mot. Du får med två magnetfästen, så du kan ha samma enhet till exempel till en stationär och en bärbar dator.

Det gör att du kan ha den även till just en notebook och fortfarande stänga locket. Då den är 33,5 centimeter bred sticker den ut någoy på sidorna på en 13-tummare. Du behöver sitta minst en halvmeter från kameran för att den ska fungera, så vill du ha en bred skärmupplevelse rekommenderar vi en större dator.

Höga systemkrav, eller inte

Enligt specifikationerna kräver Eye Tracker 4C minst en fyrkärnig Core i5, men med Eye Chip-kretsen inbyggd är lasten på systemet minimal. Därför testar vi också att använda Eye Tracker 4C på både en på en enkel notebook med Intel Core m-processor, och en kraftfull stationär speldator med Core i7 och Geforce GTX-grafik.

Tobii Eye Tracker 4C
På baksidan sitter en fördjupning, där ett magnetlås du fäster på skärmen med dubbelhäftande tejp snäpper fast.

Och jodå, själva grundfunktionen, det vill säga spårning av ögonen, fungerar precis lika bra oavsett vilken dator vi använder. Däremot garanterar inte Tobii att det fungerar på en långsam pc.

Testar tålamodet till en början

Det betyder inte att Eye Tracker 4C är problemfri. Att få den att kalibrera rätt är minst sagt frustrerande, oavsett dator. Den vägrar känna igen att en användare har ögon med glasögon på, och uppmanar att putsa dem (de är helt rena). Utan glasögon är det enklare att kalibrera (fortfarande med en hel del krångel med rätt position på skärm och ögon) och därefter fungerar det bra att använda både med och utan brillor. Så varför programmet blåvägrar kalibreringen med dem på är ett mysterium.

Det tar också några omtagningar med kalibreringsfunktioner för att lära sig att titta på ”rätt sätt”.

Tobii installation
En lite för vanlig syn under kalibreringsprocessen