Det första jag gör när jag köper en ny mobil eller surfplatta är att svära. Ja, inte högt och dundrande utan snarare tyst och diskret. ”Jävla skit” väser jag när jag ser alla förinstallerade skräpappar.

Guide: Så slipper du bloatware på din Android-telefon

Min Samsung-telefon innehåller exempelvis S Health och min Sony-platta Lifelog. Det är två hälsoappar som hjälper till med träningen. Man kan givetvis diskutera om de är bättre eller sämre än min befintliga träningsapp Runkeeper, men jag vill inte diskutera. Jag vill bara avinstallera – och det är omöjligt för apparna är låsta.

”Jävla skit” fräser jag och bläddrar mig vidare i programlistan.

Samsungs kalenderapp S Kalender är rörigare än den jag är van vid och den personliga assistenten S Voice fungerar sämre än Google Now, men de går ändå inte att ta bort. I min Sony-platta är det på samma sätt omöjligt att radera den meningslösa underhållningsappen Xperia Lounge och den irriterande reklamappen What’s New.

Det enda sättet att bli av med dem är något som kallas rootning, men det är komplicerat och leder till att garantin slutar gälla. Vilka skräpappar som är låsta och vilka som faktiskt går att avinstallera är lite slumpartat. I min Sony-platta kan jag exempelvis ta bort musikappen TrackID, men inte den inbyggda väderappen.

Guide: Så slipper du bloatware på din Windows-dator

Att tillverkarna tar fram appar som är anpassade för deras hårdvara är utmärkt. Både Samsung och Sony har ett brett utbud med prylar, och det finns en stor poäng i att knyta ihop dem. S Health-appen passar exempelvis utmärkt tillsammans med en Samsung-klocka och Xperia Lounge gör det lätt att använda spelkonsolen Playstation tillsammans med en surfplatta. Högst rimligt!

Det orimliga är att tillverkarna tvingar på oss dessa appar. Med tanke på att många mobiler har dåligt med utrymme blir det extra stötande att tillverkarna fyller dem med skräp. På min mobil, som bara är ett år gammal, har jag redan problem att få plats med allt jag behöver.
Och skräpapparna tar inte bara utrymme. De försämrar även prestandan och konsumerar dyrbara data.

Den här sortens skräp brukar kallas för bloatware, och diskussionen är långt ifrån ny. När det gäller Windows-datorer har exempelvis Acer och Lenovo länge varit ökända för att fylla sina produkter med skärp.

Det som gör frågan aktuell nu är att pc-branschen faktiskt har tagit till sig av kritiken. Förra året lanserade Microsoft konceptet Signature Edition, som är en dator utan skräpprogram. Datortillverkaren Asus gör samma sak under namnet Pure, och nyligen lanserades ytterligare en Zenbook utan bloatware.
Andra tillverkare låter användaren välja vilka program som ska installeras – och den som vill ha ett rent Windows-system fixar det enkelt med det nya Microsoft-verktyget Refresh Windows Tool.

Jag tror det här är rätt väg att gå, och jag önskar att mobiltillverkare som Samsung och Sony kunde lära sig av Microsoft och Asus. Att låta oss användare själva bestämma vilka appar vi ska köra borde vara en självklarhet. Vi borde inte behöva sitta och svära över appar vi inte kan ta bort.