Facebook har jobbat hårt med att lansera nya funktioner såsom Stories och reaktionsknappar, men en av de viktigaste funktionerna på plattformen är att kunna hitta personer. Med över en miljard användare kan det vara svårt att hitta den du letar efter på Facebook, speciellt om de har ett vanligt för- och efternamn. Som tur är finns det flera metoder för att söka fram vänner, många av dem är bara ett knapptryck bort.

1. Så använder du Sök efter vänner

Ett av de mest omfattande verktygen för att söka på Facebook är att använda Sök efter vänner-funktionen. För att göra det öppnar du Facebook och klickar på ikonen med två siluetter, högst upp till höger.

Hitta vänner

I menyn som dyker upp kommer du hitta alternativet Hitta vänner precis under där du nyss klickade. Klicka där för att komma till en ny sida med en lista över personer Facebook tror att du känner. Det här är ett bra ställe att börja leta på, eftersom Facebook använder sina magiska algoritmer för att matcha ihop dig med relevanta profiler.

Väl här kan du testa Sök efter vänner-funktionen på höger sida. Den låter dig inte bara söka efter personens namn, utan du kan även fylla i alternativ såsom hemstad, skola, gemensamma vänner och arbetsgivare. Skriv in relevant information om personen du söker efter och förhoppningsvis begränsar det sökträffarna till personen du letar efter.

2. Sök efter dina vänners vänner

Om du har flera gemensamma vänner med personen du försöker hitta, leta igenom de gemensamma vännernas lista av Facebook-vänner för att se om de redan har lagt till personen.

För att göra det här går du till profilen tillhörande er gemensamma vän och klickar på rubriken Vänner under personens profilbild. Nu kan du skrolla igenom personens Facebookvänner och förhoppningsvis hitta din kompis.

3. Sök efter gamla skolor och arbetsplatser

När du först skapar ditt Facebook-konto, och med regelbundna mellanrum efter detta, kommer du bli ombedd att fylla i vilka skolor du har gått på samt vilka företag du har arbetat på tidigare. Det är därför inte helt otroligt att personen du letar efter har fyllt i dessa uppgifter, så sidorna för dessa organisationer är bra ställen att leta på.

Sök efter skola

Börja med att skriva in skolorna och företagens namn i sökfältet högst upp på sidan. Troligtvis hittar du en eller flera grupper skapade för att samla personer från dessa ställen. Genom att gå med i dessa kommer du i kontakt med flera personer som kanske kan hjälpa dig i ditt sökande.

4. Sök efter mejlkontakter

Om du har hållit kontakten med vännen du letar efter är det troligt att ni har bytt mejladresser vid någon tidpunkt. Facebook har ett verktyg som åter dig söka efter dina mejlkontakter och sedan markera personer som inte redan har lagt till dig som vän på Facebook.

Sök efter mejlkontakter

För att använda denna funktion går du till Hitta förfrågningar-sektionen (det vill säga de två siluetterna) och klickar på Hitta vänner. Välj sedan från rutan i övre högra hörnet med titeln Lägg till personliga kontakter vilken mejltjänst du vill att Facebook ska utgå ifrån. Skriv in dina uppgifter och klicka på Hitta vänner. Med lite tur dyker personen du söker på upp.

5. Skriv på Facebook!

Om ingenting annat fungerar, varför inte fråga om någon annan av dina vänner på Facebook vet hur du ska komma i kontakt med personen du söker? Kanske finns det någon av dina vänner som redan har informationen du söker och allt du behöver göra är att fråga.

Översättning: Evelina Galli