Året är 1997. Sveriges statsminister heter Göran Persson och världspolitiken domineras av Bill Clinton och Tony Blair. Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka – och många av oss sitter som klistrade framför Expedition Robinsson och filmen Titanic.

Men 1997 är också året då datorerna på allvar flyttar in i våra hem. Pc:n har blivit så billig att vanliga konsumenter har råd med den, och samtidigt så kraftfull att den klarar av både spel och multimedia.

1997 börjar vi dessutom koppla upp oss på nätet på allvar. Vi är visserligen hänvisade till modemuppkopplingar med en hastighet på 33,6 kilobit per sekund, men det är tillräckligt för att vi ska kunna söka information på Altavista eller chatta med kändisar på Torget.

Det är i den här tiden som PC för Alla föds. Tidigare har datortidningarna mest handlat om teknik, men PC för Alla fokuserar i stället på hur man kan ha nytta och nöje av sina prylar. Nyckelordet är ”begriplighet”, och det visar sig vara en framgångsfaktor. PC för Alla blir snabbt Sveriges största datortidning, en position som inte har rubbats sedan dess.

Cd på köpet

En annan förklaring till framgången är PC för Allas cd-rom-skiva. Under många år kompletteras papperstidningen med en skiva som innehåller några av de hetaste gratisprogrammen, till exempel bildverktyget Paintshop Pro, chattprogrammet Mirc och spelet Age of Empires. Här finns också Microsofts Windows-uppdateringar och service-paket. Eftersom internet är så långsamt blir cd-skivan räddningen för många användare, och det är inte konstigt att den blir en succé. Ja, både kioskägare och bibliotekarier berättar hur cd-skivan ofta får fötter…

PC för Alla årgång 1997 handlar nästan bara om datorer, men vartefter åren går vidgas området. Gränsen mellan pc:n och andra prylar luckras upp, och PC för Alla 2017 skriver även om smarta mobiler, surfplattor, uppkopplade tv-apparater, robotdammsugare och alla aspekter av det digitala hemmet.
Men vägen hit är lång, och här tar vi med dig på en nostalgitrip genom de senaste 20 åren. 20 år av ständig teknikrevolution.