Dell XPS 13 är en dator som vi har testat flera gånger tidigare. Eller i alla fall på pappret. Dell har en vana att återanvända samma modellnamn i nya datorer år från år. Men förutom att de just är tunna och lyxiga 13-tummare skiljer de sig rejält från varandra – namnet till trots.

Senaste upplagorna av XPS 13 från 2016 och framåt har extra tunn skärmram runt en normalstor panel på 13,3 tum. 

Dell XPS 13 9365 2-i-1
Som notebook är XPS 13 två i ett-dator samma utmärkt genuina upplevelse som den rena notebook-kusinen som också heter XPS 13.

Lyxig businessdesign

På utsidan är det en elegant dator. Vi får två stycken lätt rundade metallplattor med snygg ytfinish och glänsande kanter. Mellan dem har vi ett matt svart chassi. Insidan har en matt och gummiliknande ytbeläggning som är perfekt att vila handlederna på. Dessutom är den nästan omöjlig att repa.

Positivt är också att tangentbordet inte är för kompakt och trångt, trots att datorn har extra litet format. Det är väl disponerat och bekvämt att skriva på och upplevelsen är i princip samma som på de flesta 13-tummare. Själva tangenterna är inget speciellt, men tillräckligt välbyggda för att vi inte ska irritera oss. Därtill har tangentbordet bakbelysta knappar. Musplattan har även den av god kvalitet och är bekväm att använda.

Dell XPS 13 9365 2-i-1
En två i ett-dator är nästan aldrig lika smidig som en surfplatta, men det betyder inte att flexibiliteten är oanvändbar. 

Nu i vikbart format

Nytt för denna upplagan av XPS 13 är att det går att få pekskärm och 360-graders vridbar skärm. Den har modellbeteckningen 9365, men även då finns den i fyra olika versioner med lite variation i processor, minne och lagring.

Som vanligt med den här sortens dator är vårt intresse att använda den som surfplatta bara småljummet. Det blir nästan aldrig en bekväm upplevelse jämfört med en delbar dator eller en med tangentbord i Surface-stil. XPS 13 är dessutom lite extra tung jämfört med vissa konkurrenter, och har vassa kanter. Däremot kan det vara användbart att lägga den platt på ett bord eller ställa i fotoramsläge i vissa situationer. Pekskärmen är det svårt att klaga på. Touchkontrollen är snabb och korrekt, och friktionen i skärmytan minimal.

Dell XPS 13 9365 2-i-1
Låt dig inte luras av att det står Core i7 på etiketten, något prestandamonster är XPS 13 inte, men med bred marginal snabb nog för kontorsjobb och media.