Köper du ett mobilt bredband får du för det mesta med ett usb-modem till ditt sim-kort. Det fungerar fint om du har en dator att stoppa in det i. Men när du vill kunna koppla upp dig med en extra dator eller en surfplatta räcker det inte till – och samma sak gäller om du vill spara datapott på mobilen. En del nyare bärbara datorer saknar dessutom den vanliga usb-porten, och kommer enbart med usb typ-c.

Därför är en fickrouter en bra investering. Med en sådan är det bara att sätta in sim-kortet, slå på och du har ett eget trådlöst nätverk med dig vart du än går. Det är perfekt att stoppa i fickan och ta med ut på stan, till stranden, eller lägga i fönsterbrädet på sommarstugan. Är det en bra modell kan det också täcka ett helt hus, och hela familjen kan få surfa. Det kanske inte räcker för att strömma massor av film, men det mesta annat bör gå bra.

Mobilsurf
Surfa överallt. Med Hotspot, mobilrouter, my-fi-eller vad du nu vill kalla det är det enkelt.

Varför inte bara använda telefonen?
De flesta smarta mobiler har i dag också möjligheten att vara surfpunkt. Gå in under inställningarna för wifi eller mobilnätverk så hittar du ett alternativ som vanligtvis heter Internetdelning eller Mobil hotspot. Om du slår på den funktionen blir din mobil en liten router – och kan dela med sig av sin egen internetuppkoppling.

Så då är väl separat mobil router helt onödigt, eller? Nja, prestanda och funktion i mobilen för detta är ganska begränsad. För det mesta är går det bara att koppla upp ett fåtal användare åt gången, och räckvidden är inget vidare. Mobilens wifi-krets och antenn är designad för enskild kommunikation till en router, inte för att vara en själv. .

Dessutom är oftast datakostnaden i telefonen högre än till ett abonnemang eller kontantkort för just mobilt bredband. Och att vara surfpunkt äter upp mobilens batteri rätt så snabbt. För enstaka användning i nödfall är det en suverän funktion, men vet du att du kommer att använda uppkopplingen mycket är en separat router en bra investering.


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt.nu hade obundna mobila bredbandsroutrar med inbyggt modem och batteri till försäljning. Vi bad dem ställa upp med sin bästa och mest funktionsrika modell och av sju tillfrågade tillverkare var det fyra som kunde ställa upp med en produkt i tid till testet.

Routrarna kontrollerades att de hade senaste inbyggda programvaran och testades sedan parallellt med varsitt kontantkort från 3 Bredband.

Mätningar skedde på två platser. Dels på en balkong i innerstad där vi hade god wifi-mottagning (full eller nästan full signal enligt routrarna) och som enligt 3 ska ha full täckning. Dels under en bilfärd från stad till landsbygd där 4g-styrka enligt 3:s täckningskarta varierade från full till ingen 4g-täckning (men god 3g-täckning). Redovisad hastighet gäller uppkoppling vid god 4g-mottagning. Batteritid mättes med en uppkopplad bärbar pc som surfar till en automatiskt uppdaterande webbsida.