Toshiba Portégé X20W-D presenteras av Toshiba som ”världens tunnaste och lättaste 2-i-1-laptop för professionella användare”. Och såvitt vi kan se hittar vi faktiskt bara en dator som är lite tunnare och lättare, Lenovo Yoga 900S. Och så givetvis Lenovo Yoga Book, men den är så udda att den knappast kan räknas in här. Både Lenovo Yoga 900S och Lenovo Yoga Book har konsument-vinkel, så Toshiba har förmodligen rätt.

Toshiba Portégé X20W-D
Toshiba Portégé X20W-D

Mobila topprestanda

Det här är den tunnaste och lättaste 2-i-1-datorn med rejäl Core i5 och i7-processor (och jobbprestanda därefter) som vi kan minnas att vi sett. I vår testdator sitter det en Core i7 7500U ur senaste Kaby Lake-generationen, som ger oss riktigt bra prestanda för det allra mesta du kan tänkas vilja göra på en dator av den här typen. Detta kompletteras av 8 GB ram-minne och generös ssd på 512 GB.

Datorn levereras givetvis med Windows 10 Pro, och kompletteras av en handfull extra program, mest för företag, men också till viss del användbara för enskilda användare. Här finns till exempel ett verktyg för hårddisklåsning med lösenord och ett behändigt gränssnitt för strömsparande inställningar. Annars är det trevligt rent från störande program. Microsoft Office är förinstallerat men kräver licens för att köra. Det är dock lätt att avinstallera om du inte är intresserad av det.

Toshiba Portégé X20W-D
Toshiba Portégé X20W-D

Tyst och långlivad

Så här tunna och ändå högpresterande datorer brukar ha en påtaglig nackdel i intensiv och högljudd kylning. Detta har Toshiba löst med ett smart kylsystem där det är separata luftflöden för processorn och resten av hårdvaran. Det innebär att det går att styra fläktnivåer bättre – och vi får effektiv kylning lägre fläktvarvtal. Inte heller när kylningen drar på som mest är den särskilt störande högljudd.

Batteritiden är en av de större förbättringarna i Kaby Lake, och det märks inte minst i lite kraftfullare notebookprocessorer som denna. När datorn pressas hårt drar den en hel del ström och vi får då inte mer än drygt två och en halv timmes driftstid. Samtidigt kan samma processor köras väldigt strömsnålt när den inte ska göra något som kräver särskilt mycket kraft. Tillsammans med en skärm som ger bra läsbarhet även med ljusstyrkan ställd i botten får vi som bäst ut hela 14 timmar jobbtid vid enklare sysslor som till exempel ordbehandling.

Toshiba Portégé X20W-D
Både musplatta och tangntbord får väl godkänt, men är inte datorns starkaste kort.

Stadigt bygge och smart skärm

Till det yttre är det mer praktisk design snarare än något du bär med dig för att visa upp. Datorn har ett slimmat men lite kantigt yttre med mattsvart ytfinish som gör den bekväm att greppa. Det är samma yta även på insidan, vilket ger skönt, svalt stöd för händerna när vi jobbar på den. Dess magnesiumchassi gör den både lätt och riktigt hållbar, och den är till och med testad för fallskador enligt MIL-STD-810G-standard.

Det som inte är av metall är givetvis skärmen, som istället är täckt av glas. Den är ovanligt nog inte högblank, utan ovanpå glasytan sitter det ett tunt matt lager av vad som verkar vara en väldigt tålig plastfilm. Det hjälper mycket i situationer där vi annars skulle råka ut för irriterande reflexer,

Toshiba Portégé X20W-D
Bildskärmen har jämn neutral färgskala men inte extremt hög ljusstyrka.

Skärmpanelen är en ips på 1920x1080 bildpunkter. Det räcker gott och väl för en skarp bild på 12,5 tum, även om det inte blir den där helt pixelfria upplevelsen som man kan få på 1440p och högre. Det är dock ingenting vi direkt känner att vi behöver här. Ljusstyrkan verkar inte vara så extremt hög, men duger utan problem för inomhusjobb och även utomhis – så länge det inte är för soligt.

Logga in på flera sätt

Det här är som sagt en flippbar 2-i-1-notebook med pekskärm som går att vrida 360 grader bakåt till surfplatteläge. Det är som alltid lite krångligt att använda en notebook som ren surfplatta om tangentbordet inte är löstagbart, men Toshiba gör ett lite bättre jobb än genomsnittet tack vare dess låga vikt och greppvänliga ytor.

Den matta ytan täcker hela insidan av skärmlocket. Därför är det ett gäng hål upptill upptill där kameran och andra sensorer sitter, bland annat en ir-kamera som gör att vi får inloggning med ansiktsigenkänning i Windows Hello. Det finns också en fingeravtrycksläsare för den som föredrar att logga in på det viset.

Toshiba Portégé X20W-D
En Thunderbolt 3-port som kan användas till det mesta. Det är här du laddar datorn, så att investera i en dockningsdongel så du kan göra det och använda den till annat samtidigt kan vara en god idé.

Precis som på en del andra datorer på senare tid sitter fingeravrtycksläsaren som en liten ruta i hörnet av musplattan. Tillverkarna gör så för att kunna erbjuda modeller med eller utan fingeravtrycksläsare, utan att behöva ha två olika chassin med eller utan hål för det. Vi förstår orsaken, men helt optimalt är det inte för en användare.

Klockren pennkontroll med papperskänsla

En av de mest intressanta sakerna med skärmen är att den har stöd för pennor. Vi får med en pekpenna av Wacom AES-typ, som ger riktigt bra följsamhet och fin kontroll på trycknivåer. I alla fall efter en kalibrering och lite manuellt finjusterande av känsligheten.

Det är ingen unikt i sig, utan det är kombinationen av matt skärmyta och bra digitizer-penna som gör det hela smått magiskt. Att använda penna funkar extra bra där. Det känns nästan som att skriva på ett papper.

Överraskande bra ljud

Portégé X20W-D har helt dolda högtalare och var de sitter lyckas vi faktiskt inte lista ut. Men de ger oss riktigt bra stereospridning och detaljerad återgivning av både röst och musik. Först får vi något för lite diskant, men det visar sig inte bero på hårdvaran utan på att en equaliser är inställd som standard med både diskant och mellanregister nästan minimerande.

Möjligen är maxvolymen något låg, men i gengäld låter det snyggt, klart och rent på alla volymnivåer. Det är en positiv överraskning. Bra mediaegenskaper är inte något vi brukar förvänta oss i business-datorer.

Toshiba Portégé X20W-D
Toshiba Portégé X20W-D hör till de absolut bästa datorerna vi testat när det gäller kontroll och rätt känsla i en pekpenna.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning