Fråga

För flera av mina vänner har Windows 7 slutat uppdateras efter att gratisuppdateringen till Windows 10 släckts ner. Det har också drabbat min bärbara Windows 7-dator, som jag inte använder regelbundet. Är det Microsofts hämnd för att vi inte valde Windows 10? Jag såg på Microsofts supportforum en instruktion, som innehöll registerändringar och det vågar jag mig inte på. Det borde finnas en generell patch för detta.

Rolf

Svar

Vi skickade frågan vidare till Microsoft, som svarar så här:

"Vi uppmanar alla att uppgradera till Windows 10, men vi vet att en del fortfarande använder tidigare versioner. De som använder Windows XP uppmanar vi starkt att uppgradera till Windows 10 då supporten för Windows XP upphörde 8 april 2014. Det innebär att inga säkerhetsuppdateringar längre skickas ut för, vilket gör användarna sårbara mot eventuella virus och cyberattacker.

För användare av Windows Vista upphör supporten 11 april 2017, så vi uppmanar även dessa användare att snarast uppgradera till Windows 10. Användare av Windows 7 får fortsatta säkerhetsuppdateringar och support fram till 14 januari 2020.

Om en användare upplever problem med missade säkerhetsuppdateringar så uppmanar jag dem att vända sig till vår onlinesupport på support.microsoft.com. Vi stoppar definitivt inga säkerhetsuppdateringar till Windows 7."

Klas Hammar, Affärsområdeschef för Windows Microsoft