En användare vid namn DevBitox har släppt ett ransomware-paket kallat Karmen på svarta marknaden, rapporterar säkerhetsfirman Recorded Future. För en fast summa på 175 dollar får cyberkriminella tillgång till webb-baserade verktyg som enkelt kan användas för att skapa egen skadlig mjukvara.

Karmen är ett så kallat ”ransomware-as-a-service” och riktar sig mot hackers som inte besitter några större tekniska kunskaper. I nuläget har det sålts 20 kopior av Karmen, enligt Recorded Future. De första infektionerna av Karmen-utvecklad ransomware noterades så tidigt som december förra året i Tyskland och i USA.

Ransomware sprids ofta genom spam-mail med en bifogad länk till en hemsida som innehåller skadlig kod. När datorn väl infekterats blir datorns filer krypterade, och för att åter få tillgång till dem måste användaren betala, ofta via bitcoin (och ofta en summa högre än 175 dollar).

Då Karmen bygger på öppen källkod från ett annat ransomware-projekt, Hidden Tear, finns det lyckligtvis gratis verktyg att ladda ner som låser upp infekterade datorer. Tips och råd kring den här typen av ransomware går att hitta på forskaren Michael Gillespies hemsida.

PC World