Tiden går fort när man har roligt och det känns inte riktigt som att det var 20 år sedan PC för Alla skapades.

Tidningens framgångsrecept gick inte någon förbi. Ingen annan tidning eller sajt här på förlaget IDG, har någonsin haft lika engagerade läsare. Jag får nästan dagligen långa mejl (och brev) där läsare delar med sig av egna erfarenheter och tipsar redaktionen om saker vi borde skriva om, vilket är oerhört kul!

När redaktionen för tio år sedan blickade framåt och förutspådde hur branschen och prylarna skulle se ut 2017 hade vi ganska rätt). Missa inte Martin Appels jubileumsartikel där han jämför våra gamla framtidsspaningarna med verkligheten, samt sammanfattar de viktigaste händelserna i it-världen under PC för Allas historia. 
Men nu är frågan: Vad händer de kommande tio åren? Här är några av mina framtidsspaningar.

1. Jag har vid flera tillfällen dömt ut datorn, framför allt när spelkonsolerna och surfplattorna gjorde entré. Men jag hade fel. Visst sjunker datorförsäljningen i stort och mobiltelefonen klarar väldigt mycket av det som krävde en pc eller en Mac för några år sedan. Men jag är övertygad om att datorn kommer att överleva länge till, främst på grund av de ergonomiska fördelarna.

2. Våra datorer kommer förstås att vara snabbare och snyggare än i dag. Och om tio år tror jag inte att och 20-30 timmars batteritid i våra ultraportabla bärbara blir ovanligt.

3. Jag tror även att vi kommer att utrusta allt fler saker med pyttesmå sensorer. Nycklar, fjärrkontroller, glasögon, husdjur, cykeln, barnen – ja allt vi vill kunna hålla reda på kan vi utrusta med en ”tagg” och låta en app hålla reda på.

4. Givetvis kan vi hålla koll på våra äldre släktingar och deras hälsa på distans tack vare smarta ”wearables”, alltså kroppsnära prylar som kan läsa av exempelvis kroppstemperatur, puls, rörelsemönster på distans. Mycket av det här finns redan idag och jag tror att utvecklingen inom det här området kommer att explodera. Jag är också övertygad om att vi kommer se enorma framsteg när det gäller möjligheterna med det smarta uppkopplade hemmet.

5. Om tio år kommer du inte att vilja köpa ett lås med fysisk nyckel och givetvis låser huset sig själv automatiskt om ingen är hemma. Larmsystemen blir allt smartare, och tack vare enkla helhetssystem från både Apple och Google kan du bygga upp ditt egna smarta hem och styra funktionerna och kika genom dina övervakningskameror direkt i tv:n eller mobilen.

PS. Hur tror du att vår vardag kommer att förändras de närmaste tio åren? Skriv gärna några rader till mig och berätta om dina framtidsspaningar till 2027!

Läs mer: Tio år senare - så många av våra teknik-spådomar blev verklighet