Windows Update introducerades som en webbsida samtidigt som Windows 95 lanserades. En knapp på startmenyn ledde dit och möjliggjorde installation av olika uppdateringar.

Sedan dess har systemet utvecklats en hel del. 2005 kom Microsoft Update, som även tillät uppdatering av Office-paketet och andra Microsoftprogram. Med Windows Vista övergav man webbplatsmetoden och införde i stället ett gränssnitt i Windows. Samtidigt kom också de hatade automatiska omstarterna för viktiga uppdateringar.

Dessa, tillsammans med att vissa uppdateringar har varit ett hastverk som ställt till med problem, är vad som gjort att många ser med misstro på Windows Update. Men faktum är att uppdateringar är nödvändiga, både för Windows och för mycket annan mjukvara. Nya finesser kan du kanske vara utan, men inte lagning av säkerhetshål.

Sådana här jobbiga uppdateringsbesked behöver du aldrig se i Windows 10.
Sådana här jobbiga uppdateringsbesked behöver du aldrig se i Windows 10.

Lagar säkerhetshål

De allra flesta av de uppdateringar som hämtas till ditt system med Windows Update-verktyget tar tag i något säkerhetsproblem. Inget program kan vara perfekt och det finns en hel värld av skurkar där ute som ständigt letar efter programmeringsmissar som kan utnyttjas för att angripa din dator på olika sätt.

Microsoft rättar rutinmässigt nyupptäckta hål, lägger till nya definitioner till Windows Defender, förstärker säkerheten i Office och så vidare. Och så korrigerar man förstås andra fel som upptäcks Även om de inte utgör någon säkerhetsrisk kan de ju ställa till med stora problem.

Windows hittar självt sina uppdateringar och installerar dem. Allt du behöver göra är att välja när datorn ska startas om.
Windows hittar självt sina uppdateringar och installerar dem. Allt du behöver göra är att välja när datorn ska startas om.

Med andra ord är det absolut nödvändigt att uppdatera Windows. Men det är inte nödvändigt för Windows att tjata om det varje gång. Och det är inte heller alla uppdateringar som kräver den irriterande omstarten – bara de som gör större förändringar i operativsystemet.

Windows 10 innehåller stora förändringar i Windows Update. Den manuella, selektiva installationen av uppdateringar tillåts inte längre. Alla uppdateringar, oavsett typ (detta inkluderar drivrutiner), hämtas och installeras automatiskt och användarna ges bara möjlighet att välja hur systemet ska starta om. Det kan ske automatiskt vid inaktivitet eller också kan omstarten schemaläggas. Däremot går redan installerade uppdateringar att avinstallera.

Alla stora uppdateringar i Windows 10 är kumulativa, vilket innebär att bara de senaste behöver installeras, inte som tidigare alla sedan starten. Det kunde som bekant tidigare innebära flera hundra efter en nyinstallation.

På samma sätt fungerar det om du använder funktionen att återställa datorn. Du får omedelbart ett helt fräscht och modernt system och behöver inte installera en enda uppdatering.


Så här kommer du åt Windows Update

  • Windows 10. Uppdatering och säkerhet är en del av Windowsinställningarna, som nås via Startknappen.
  • Windows 8, Windows 7 och Windows Vista. Windows Update finns i Kontrollpanelen.
  • Windows XP och tidigare. Webbsidan Windows Update nås via en länk I startmenyn.