Så tämjer du Windows Update i Windows 10

Microsoft är mycket angelägna om att du uppdaterar och därför finns inte så många inställningar kvar för detta.

Med början i Windows 10 förenklade Microsoft inställningarna för Windows Update, men man tog också bort en del av de finare kontrollmöjligheter du kan ha haft i tidigare versioner. Det finns dock några saker du kan göra för att få kontrollen över systemet.

1. Klicka på startknappen, följt av Inställningar och sedan Uppdatering och säkerhet. Välj Windows Update i menyn till vänster och klicka på Avancerade alternativ. Nu kan du bestämma hur uppdateringar ska installeras.

Inställningar

2. De val som redan är gjorda behöver egentligen inte ändras. Har du andra Microsoftprogram installerade vill du så klart uppdatera dem också. Skjut upp funktionsuppdateringar finns inte i den vanliga Home-versionen utan bara i högre versioner. Det innebär att du väljer att vänta med större uppdateringar som förändrar Windows. Normalt finns det ingen anledning till det.

Välj uppdateringar

3. Länken Välj hur uppdateringar levereras ger dig möjlighet att hjälpa Microsoft att snabba upp nedladdningen genom att dela med dig med andra datorer i ditt nätverk. Det belastar ingenting och det finns ingen anledning att stänga av det. Tvärtom minskar det nätverkets totala nedladdning från nätet. Däremot bör du se till att markeringen står vid Datorer i mitt lokala nätverk för att inte behöva dela med dig till hela världen.

Aktiva timmar

4. Backa tillbaka och välj Ändra aktiva timmar. Här ställer du in mellan vilka tider du anser att du använder datorn – under det intervallet kommer ingen omstart att göras.

Omstartsalternativ

5. Backa igen och välj Omstartsalternativ. Här finns en bra möjlighet om du vet att en uppdateringsomstart är aktuell. Du kan själv välja en tidpunkt då du vet att det går bra att starta om. Å andra sidan är det nästan enklare att bara starta om själv, så är det klart…

6. Fler inställningar finns inte i Windows 10, där man velat göra det så enkelt som möjligt. Det finns inget officiellt sätt att stänga av automatiska uppdateringar i Windows 10, inte heller finns det något enkelt sätt att inaktivera Windows Update helt och hållet. Använder du trådlöst nätverk kan du förmodligen undkomma uppdateringarna genom att ställa in wifi-anslutningen som Anslutning med datapriser i nätverksinställningarna. Det är dock inte att rekommendera.

Datapriser

7. Vad du kan göra om du av någon anledning inte gillar en uppdatering är att avinstallera den. Välj Uppdateringshistorik i inställningarna för att se en lista på alla installerade uppdateringar. Klicka på Avinstallera uppdateringar, så hamnar du i kontrollpanelen, där de senaste uppdateringarna listas och en del av dem kan avinstalleras.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1088 kr.

Bästa pris just nu: 981 kr