Glöm inte att uppdatera andra program

Det är inte bara Windows som måste uppdateras – de flesta program du har kräver det.

Vid sidan av Windows finns det förstås andra program som kan innehålla säkerhetsrisker och absolut måste hållas uppdaterade. Största risken innebär program som arbetar aktivt mot internet eller i en webbläsare, som Flash och Java.

Java anses av många vara en så stor riskfaktor att det helst inte bör användas alls. Båda dessa brukar själva kontrollera när det finns uppdateringar och meddela dig i en dialogruta när det är dags. Skjut inte upp detta, utan acceptera omedelbart. Det brukar inte behövas någon omstart.

Java anses vara en väldigt osäker komponent, så när uppdateringarna dyker upp, se till att installera dem.
Java anses vara en väldigt osäker komponent, så när uppdateringarna dyker upp, se till att installera dem.

Flash är för övrigt inbyggt i flera webbläsare och dessutom under avveckling, men använder du till exempel Firefox kommer fortfarande uppdateringar emellanåt. Webbläsarna själva är normalt också självuppdaterande numera – en vacker dag startas de bara om och du har en ny version.

Flash-uppdateringar har nog de flesta sett dyka upp i ett fönster när det är som minst önskvärt.
Flash-uppdateringar har nog de flesta sett dyka upp i ett fönster när det är som minst önskvärt.

Andra program som brukar kontrollera sig själva och säga till när det är dags att uppdatera är till exempel Acrobat. Många av dina övriga program gör det också som standard eller kan ställas in att göra en kontroll.

Kontrollen brukar då äga rum när programmet startas och det kan upplevas som störande att behöva stänga av det igen och ladda ned en uppdatering. Men gör det ändå – annars kanske det inte blir av. Alla dessa uppdateringar har förstås inte med säkerhet att göra, men förmodligen är det bra att få dem gjorda ändå.

Onödiga program

Om du behöver hjälp med att sköta uppdateringarna av program finns det mjukvara som kan sköta om det, av varierande kvalitet. Många av programmen kostar pengar eller lusar ner dig med reklam och är inte så roliga.

En ganska smidig och så vitt bekant harmlös variant är att använda webbplatsen www.ninite.com. Där listas en handfull vanliga program i olika kategorier. Pocka för dem du vill uppdatera och klicka på Get Your Ninite.

Alla dina valda program laddas ned och installeras i ett enda svep, utan att du får med några extra, oönskade installationer, annonsprogram eller annat. Det enda du måste komma ihåg är att besöka sidan ibland.

Vill du slippa även detta kan du betala tio dollar om året för Ninite Updater, som sköter om alltihop åt dig med automatik.

Ninite.com är en bra webbsida som hjälper dig att uppdatera många vanliga program.
Ninite.com är en bra webbsida som hjälper dig att uppdatera många vanliga program.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1088 kr.

Bästa pris just nu: 981 kr