För dig som tänkt spela på din dator räcker det knappast med ett maffigt grafikkort, du kommer även vilja ha ett bra tangentbord, en skärm med låg responstid och inte minst en mus som både är rapp och bekväm att använda under långa sessioner.
Testet uppdaterat:
2019-03-19 med tester av Corsair Harpoon RGB Wireless och M65 RGB Elite samt Xtrfy XG-M1.
Att välja rätt mus är dock knappast enkelt, särskilt inte eftersom det finns mängder med varianter på marknaden. Här hittar vi allt från avancerade skrytbyggen med otaliga inställningsmöjligheter till möss som är framtagna för att fungera bäst i specifika genrer.

Olika möss har olika grepp
Egentligen finns det inte något facit för vilken mus som kommer passa dig bäst. Förutom det uppenbara att den ska kunna läsa rörelserna bra handlar mycket om hur den sitter i handen. Exempelvis finns möss som du kan vilar handflatan på, och andra i mindre storlek som du håller mer i ett "klo"-grepp. Även vikten varierar, och flera tillverkare erbjuder möjligheten att lägga till viktsatser för den som vill ha större tyngd.
Läs även: Bästa tangentbord för gaming
Många av mössen kommer också med andra delar som du kan byta ut, ifall att du exempelvis inte tycker att knapparna passar perfekt.
Bäst att testa själv
Det absolut bästa är att gå till en välsorterad elektronikbutik och helt enkelt känna efter själv. Med det sagt finns det ändå en del punkter som vi kan använda för att se hur väl en gamingmus fungerar. På de kommande sidorna har vi testat några av marknadens mest populära modeller, utifrån punkter som funktion, mjukvara och kvalitetskänsla. Mycket är som sagt en fråga om tycke och smak – men förhoppningsvis kan vi hjälpa till på vägen för att du ska hitta rätt i djungeln.

Håll koll på mjukvaran – och inställningsmöjligheterna
Den som tänker köpa en gamingmus spelar förmodligen en hel del – och då finns det några saker att tänka på. Förutom ovan nämnda saker är det viktigt att den tillhörande mjukvaran fungerar bra, och låter dig ställa in saker som vilka knappar som ska göra vad och hur musens lampor ska lysa och blinka (jodå, det är nog så viktigt). Överlag snackar vi bra program – de flesta tillverkarna i det här testet har varit med ett tag och med tiden kunnat optimera sin mjukvara. Två sticker dock ut lite mer åt det positiva: Logitech med sin Gaming Software och Steelseries med sin Steelseries Engine.
Läs även: Guide till grafikkort - från billiga till värstingkort

Passar alla möss min spelstil?
Det korta svaret är: nej. Vissa av mössen vi testar här lämpar sig bättre för snabba actionspel medan andra passar bättre för strategispel. En del av mössen har dessutom extrafunktioner, som dedikerade knappar för sniper rifle. Det bästa är att fundera på vilka spel du lirar mest och välja mus utefter det.
Hur mycket ska jag betala?
Gamingmöss är generellt sett dyrare än vanliga möss, men då får du i regel också bra byggkvalitet, avancerade sensorer och goda inställningsmöjligheter. Dyrast är inte alltid bäst, men var beredd på att åtminstone lägga en bit över 1 000 kronor om du vill ha toppkvalitet – och strax under det om du nöjer dig med helt okej prylar.
Innehållsförteckning
- Intro – bästa gamingmus 2019
- Acer Predator Cestus 500 (betyg: 6)
- Asus Rog Spatha (betyg: 6)
- Asus Rog Pugio (betyg: 7)
- Corsair Harpoon RGB Wireless (betyg: 7)
- Corsair M65 RGB Elite (betyg: 7)
- Creative Sound Blaster X Siege M04 (betyg: 8)
- Fnatic Clutch G1 (betyg: 8)
- Kingston Hyperx Pulsefire FPS (betyg: 7)
- Logitech G203 Prodigy (betyg: 6)
- Logitech G900 (betyg: 9)
- Mastermouse MM520 (betyg: 7)
- Mastermouse MM530 (betyg: 7)
- MSI Clutch GM60 (betyg: 6)
- Razer Basilisk (betyg: 8)
- Razer Lancehead Wireless (betyg: 7)
- Razer Lancehead Tournament Edition (betyg: 8)
- Razer Viper 2019 (betyg: 8)
- Roccat Kain 120 Aimo (betyg: 7)
- Roccat Leadr (betyg: 8)
- Steelseries Rival 600 (betyg: 9)
- Steelseries Rival 700 (betyg: 8)
- Xtrfy XG-M1 (betyg: 7)
- Zowie FK1 (betyg: 8)
- Zowie ZA13 (betyg: 7)
- Sammanfattning