MSI Clutch GM60 – Ambitiös och anpassningsbar

MSI är mest kända som tillverkare av datorer, moderkort och grafikkort, alla riktade mot just gamers, och då känns det naturligt att de också precis som, Asus skulle släppa ett gäng spelmöss. Clutch GM60 är en av deras mer avancerade modeller i testet, en bastant och rätt så avlång mus med ett pris på runt 750-800 kronor ute i butik.

Den har det mesta i funktionsväg som vi kan önska av en spelmus. Snabb läsfrekvens, hög maximal dpi, detaljerade inställningar för dpi och frekvens, musacceleration. Här hittar vi också olika profiler för olika spelare eller spel, programmerbara knappar, anpassningsbar ergonomi och ett gäng färgglada individuellt kontrollerade rgb-dioder i loggan och i en list under musknapparna.

MSI GM60
GM60, en mus i byggsats.

Musen är helt symmetrisk, med två sidoknappar på vardera sida, och alla knappar kan programmeras individuellt. Det går med andra ord lika bra att använda den med vänster och höger hand. På sidorna sitter det löstagbara paneler med magnetlås som kan tas bort eller bytas ut för att anpassa stödet för tumme och fingrar på vardera sida om musen. Av någon anledning går även en stor del av musens toppsida att bytas ut, men bara mot en exakt likadan. Även usb-kabeln går att ta loss, och ersätta med en kortare.

Det här är en mus byggd för lite större händer, men vi är osäkra på om en användare med ens extremt stora labbar kan greppa den på ett bekvämt sätt. Ytan på ovansidan är ovanligt hal och vi får aldrig något riktigt bra grepp om den utan halkar konstant bakåt med handen, så att vi får anstränga oss för att få bra placering av fingrarna på musknapparna. Sidorna är också obekvämt kantiga, med onödiga detaljer som sticker ut och gör den knepig att greppa.

Gaming Center
I programmet Gaming Center har du en diger uppsättning inställningar för att få bästa möjliga kontroll.

Höger och vänster musknapp samt rullhjul har snabb och distinkt respons. Sidoknapparna är vi mindre förtjusta i. De är stora och tydliga och väl placerade, men vi får trycka så hårt på dem för ett klick att musen riskerar att rubbas, vilket ju inte kan vara bra för precisionskontrollen.

Clutch GM60 är en ambitiös mus som har intressanta tekniska förutsättningar och många smarta funktioner, men den grundläggande ergonomin brister. Om vi behöver kämpa med en mus för att inte tappa greppet om den, och utstickande detaljer gör att vi då och då råkar högerklicka av misstag, så är det inte en vi kan fullt ut rekommendera för alla.

Fakta MSI Clutch GM60

Tillverkare: MSI
Typ: Trådad mus
Knappar: 8
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 10 800 DPI
Storlek: 6,6 × 3,9 × 12,5 cm (utan sidopaneler)
Vikt: 115 g
Pris vid test: 759 kronor.
Pris nu: 869 kronor hos Webhallen.

plus

Funkar för höger och vänster hand.
Detaljerade muskontrollinställningar.
Anpassningsbara sidor.
Inte alltför dyr för vad man får.

minus

Kantig design.
Endast för dig med stora händer.
Vissa ergonomiska problem även då.