Bra valRazer Viper – smidig, snabb och mångsidig

Razer har genom åren levererat mängder av spelmöss i toppkvalitet, och några av våra absoluta favoriter. Ansluter sig nya Viper till dessa? Eller snarare, ansluter sig nya Viper till dessa? Razer har en gammal mus med samma namn. Därför kan det bara bra att kolla upp att det är 2019 års modell du hittat i en butik.

Det är en enkelt utformad mus med låg vikt och stadigt ambidextröst grepp som gör att den funkar lika bra höger och vänster hand, Den har också precis samma sidoknappar på bägge sidorna.

Musen är usb-ansluten och har en trevligt mjuk sladd. Det gör att den till skillnad från många andra möss med styvare ”svans” inte påverkas av att sladden stöter i något eller att du kommer åt den. Det kan vara lite irriterande annars, speciellt i en så pass lätt mus som denna.

Vi har sju musknappar, de vanliga tre upptill och sedan dubbla uppsättningar navigeringsknappar på vardera sida, de som till exempel som standard bläddrar fram och tillbaka i en webbläsare. Rullhjulet har pålitlig precision om än lite skramlig mekanik, men är kanske inte det som lagts mer mest omsorg på här. Det är istället höger och vänster musknapp som är byggda med optisk teknik för extra snabb och konsekvent respons. Trots det har den dock ett väldigt distinkt mekaniskt klick som kan bli rätt så påträngande.

Razer Viper

På undersidan sitter också en åttonde knapp, som cyklar mellan fem förinställda känslighetslägen, som mest upp till 16 000 dpi. Sensorn ska vara en ny kallad ”5G Advanced Optical Sensor”, men riktigt vad detta betyder har vi ingen bättre information än så att dela med oss av. Men det är ju slutresultatet som räknas och den levererar en mycket direkt och stabil kontroll.

Vi föredrar mittläget för vardagligt användande, men ett och annat fps-spel där de krävs snabba rörelser tjänar på extra hastighet, och då går vi lyckligt vis inte miste om den höga precisionen. Eller snarare, då begränsas vi av vår egen finmotorik. Det här bör kunna vara en bra mus för en fps eller rts-esportare.

På ovansidan hittar vi en Razer-logga med rgb-diod bakom som kan kontrolleras med programmet Chroma från en pc, där du till exempel kan få färgsynkning med Philips Hue-lampor. Eller givetvis släcka mer dioden helt.

Viper stödjer också nya Synapse 3 för fininställningar och knapprogrammering. Det är fortfarande officiellt i beta-version, men väl värt att köra istället för föregångaren, som var en onödigt rörig historia. Laddar du hem Synapse 3 från Razers webb så installerar den både Synapse och Chroma åt dig.

Viper box

Omdöme

Viper är en mus som passar bra för långvarig och varierad användning. Den är lite lättast i klassen, men riktigt bekväm att greppa , kan anpassas på flera sätt och har rätta precisionen för kräsna gamers. Dess högljudda rullhjul och knappar kan dock irritera.


Specifikationer

Produktnamn: Razer Viper 2019
Testad: September 2019
Tillverkare: Razer
Gränssnitt: Usb 2.0/3.0 plug n play
Knappar: 8
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till äkta 16 000 dpi
Storlek: 12,7 × 6,6 × 3,8 cm
Vikt: 69 g
Pris vid test: 999 kronor.

plus

Bekvämt grepp
Ny högprecisionssensor
Ambidextrös

minus

Något högljudd