Roccat Kain 120 Aimo – hög komfort och smart mjukvara

Vi har testat en Roccat-mus tidigare, påkostade trådlösa musen Leadr som utmärker sig genom att vara fullspäckad med extra knappar, vilket gav den lite klumpigt intryck men en enorm mångsidighet. Roccat Kain 120 Aimo är lite av dess raka motsats, mindre och lättare, billigare, trådbunden och klart enklare med bara de vanligaste fem musknapparna – höger- och vänsterklick, mittenknapp i rullhjulet, samt fram- och bakknapp på vänstersidan.

Extremt billig är den dock inte, utan en ordentlig slant för en usb-mus. För pengarna får du dock en väldigt välbyggd mus med gedigen kvalitetskänsla i allt. Musen är nästan symmetrisk vilket gör att den nästan hade kunnat vara för bägge händerna, men sidoknapparna finns bara på ena sidan, och höger och vänster musknappasfunktion går inte att byta. En extra knapp upptill bakom rullhjulet växlar mellan fem olika muskänslighetslägen.

Roccat Kain 120 Aimo

Dessa och mycket annat kan detaljjusteras i programmet Roccat Swarm som du laddar hem och installerar. Musen har ett rätt så extremt spann från ca 50 dpi till 16 000. Så låg känslighet blir även intressant om du till exempel redigerar foton på pixelnivå. Så det är inte bara en mus för gaming, utan den har bra egenskaper som allroundmus. Precisionen i musen är riktigt övertygande i alla känslighetsnivåer, även om de högsta är svåra att hantera.

Funktionsrikt program och färgglada dioder

Knappar (då förutom höger- och vänsterklick) går alla att programmera individuellt med allt från Windows gränssnittsfunktioner till speciella spelkommandon för ett stort antal populära spel. Du kan också spela in egna makron.

Musen har också rgb-dioder inbyggda, dels i rullhjulet, dels i en stor Roccat-logga på ovansidan. Vore det inte för dessa hade vi faktiskt kunna kalla musen för plug-and-play, om du inte vill utnyttja knapp-programmering. Men då standardinställningen för dioderna är ett evinnerligt regnbågspulserade lär du ändå behöva installera Swarm för att tygla den lite.

Musen har en lent matt yta som gör den skön att greppa, men också lite hal. Vi får tänka efter för att hitta ett grepp där den inte riskerar att glida ur handen som en blöt tvål. Lite mer gummiaktigt grepp ut mot sidorna hade inte varit helt fel. Musknapparna håller annars toppklass, med tydligt men inte högljutt klick utan större ansträngning. Speciellt rullhjul och sidoknapparna uppskattas då de är ovanligt stora.

Roccat Kain 120 Aimo
Musen finns i två utföranden. Vi hittar dock bara de svarta modellen när vi tittar runt i svenska butiker.

Omdöme

Kain 120 Aimo är ytterligare en kvalitetsmus från Roccat, som passar lika bra i spel som i vardagen. Men den hala ytan drar ner betyget ett snäpp. Likaså prislappen, det r mycket pengar för en usb-mus med begränsat funktionsutbud. 

Specifikationer

Produktnamn: Roccat Kain 120 Aimo
Testad: November 2019
Tillverkare: Roccat
Anslutning: Usb
Knappar: 5
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 16 000 DPI
Storlek: 6,5 × 4,3 × 12,4 cm
Vikt: 89 g
Ca-pris: 749 kronor.

plus

Hög precision
Toppkvalitet i knappar
Behändigt kontrollprogram

minus

Hal yta
Endast för höger hand
Något dyr