Xtrfy XG-M1 – svensk e-sportfavorit

Ninjas in Pyjamas behöver väl knappast någon närmare förklaring. Det svenska e-sportlaget är ett av världens mest välkända – något man också försökt kapitalisera på flertalet gånger under åren. Bland annat genom den här hårdvarusatsningen, som man gör tillsammans med Xtrify (som också ägs av Ninjas in Pyjamas). Kort och gott har Xtrfy tagit fram flera möss, tangentbord och gamingheadsets som ska passa extra bra för just e-sportfantasten. .

Med det sagt är Xtrfy XG-M1 en till utseendet väldigt traditionell spelmus. Vi får en relativt sparsmakad design utan någon påtaglig gamingestetik. Ja, förutom då att en led-list löper längs med fronten på musen. Även mushjulet är utrustat med en led-list. Musen är annars till för högerfattade, har enbart fem knappar och kommer i klassisk form för att passa handflatan. Den väger endast 95 gram, vilket gör den till en av de lättaste mössen i det här testet.

Xtrfy

Formen och den lätta vikten gör att den är väldigt bekväm att använda, även under längre sessioner. Knapparna är gediget konstruerade, och ger ifrån sig ett tydligt och behagligt klick. Den enda anmärkningen vi har är de två knapparna på vänstersidan, där den främre sitter lite dumt placerad. För att nå den behöver vi sträcka på tummen, vilket inte är optimalt under stressiga situationer.

Prestationsmässigt får vi en PMW 3310-sensor, som levererar riktigt bra i våra mätningar. För den petiga är det här inte den senaste generationens sensor, men väl en omtyckt sådan som är utbredd i just e-sportkretsar. I övrigt är det här en mus som fungerar riktigt bra oavsett vilken genre du hade tänkt att spela. Många tillverkare satsar ju på skräddarsydda möss för exempelvis strategi och fps. Det fyller väldigt sällan någon funktion – och det är oftast bättre att satsa på en mer mångsidig variant.

På minussidan får vi inte med någon mjukvara, vilket gör att vi inte kan justera i detalj. Inte för att musen är särskilt dyr, men för priset borde Xtrfy kunnat slänga med en mjukvara.

Och där hamnar också den största delen av vår kritik. Xtrfy XG-M1 gör ett riktigt bra jobb oavsett vad du spelar, är väldigt bekväm och känns gedigen – men i konkurrensen som råder bjuder den egentligen inte på något extra. 

Fakta Xtrfy XG-M1

Tillverkare: Xtrfy
Typ: Trådad mus
Sensor: Optisk
Knappar: 6
Dpi: Upp till 4 000
Storlek: 59x129x39 mm
Vikt: 95 g
Pris: 699 kronor hos Webhallen.

plus

Väldigt bekväm.
Mångsidig.

minus

Saknar mjukvara.
Sidoknapparna borde sitta bättre.