asus

Asus Rog Spatha – bra för stora händer

Som vi tidigare har slagit fast kommer spelmöss i en rad olika utformanden. Asus Rog Spatha sällar sig definitivt till den mer udda skaran. Här snackar vi en rejäl skapelse, som knappast är något för den med små händer.

Formen är också annorlunda sett till att Asus Rog Spatha inte smalnar av nedtill. Tvärtom, sticker den ut en hel del på nedansidan, vilket får till följd att det känns som att musen ligger på en platta. Det gör också att det blir svårt att lyfta upp musen, om man skulle vilja justera placeringen. Det här är uppenbart en mus som är designad för att kännas robust. Just därför passar den bättre för lugnare spelgenrer, som exempelvis strategi. Att spela Counter Strike eller andra intensiva actionspel med krav på snabba musrörelser är kanske inte att rekommendera.

Läs mer: Stort test av bästa laptop just nu

Knappuppsättningen på ovansidan består av ett scrollhjul, två standardknappar, fyra extraknappar – två på vardera sida – samt en minimal knapp ovanför scrolljulet som ändrar dpi:n. På vänstra sidan av musen finns en uppsättning av sex sidoknappar som naturligtvis går att ställa in via den medföljande mjukvaran. Placeringen på dessa är dock inte idealisk, mycket på grund av att de sitter så tätt att det är alldeles för lätt att trycka fel (eller trycka på flera knappar samtidigt). Dessutom känns de stumma och inte alls av den kvalitet vi förväntar oss på en sådan här dyr mus.

Asus

När vi ändå är inne på prislappen så landar Asus Rog Spatha på 1 400 kronor. Visst, det finns flera andra möss i den prisklassen men då handlar det oftast också om riktigt bra grejer. Asus Rog Spatha är en klart godkänd mus för den med stora händer, men dras med lite för många nackdelar för att dess höga prislapp ska kännas motiverad.

Fakta Asus Rog Spatha
Tillverkare: Asus
Typ: Trådlös mus
Sensor: Laser
Knappar: 14
Uppläsning: Upp till 12 000 DPI
Storlek: 8,9 × 4,5 × 13,7 cm
Vikt: 157 g
Pris vid test: 1 390 kronor.
Pris nu: 1 289 kronor hos CDON.

plus

Bra sensor.
Goda inställningsmöjligheter.

minus

Dyr sett till vad man får.
Knapparna på vänstersidan.
Otymplig.