Fnatic Clutch G1 – clean och bekväm, men inget utöver det vanliga

När vi testade e-sportspecilisterna Fnatics headset Duel TMA-2 klagade vi lite på prislappen i förhållande till vad man fick för pengarna. Därför är det glädjande att spelmusen från samma gäng, Clutch G1, har en human prislapp om cirka 450 kronor. 

Clutch G1

Clutch G1 är en stor, helsvart mus med extremt avskalad design. Räknar vi in skrollhjulet blir knapparna blott sju till antalet. Med andra ord är det här inte ett optimalt styrdon för strategirävar som vill skapa minst det dubbla antalet knappgenvägar för att hinna med i alla svängar och få din apm att skjuta genom taket. Musens gummibeklädda ovansida ger ett stadigt grepp oavsett om du föredrar claw- eller palm-tekniken. Den senare, som innebär att en större del av handen vilar på musen, passar dock extra bra på grund av G1:ans storlek.

Läs även: Bästa tangentbord för gaming

De två huvudknapparna är långa för att passa så många handstorlekar som möjligt. Om du är högerhänt, vill säga. Sidoknapparna och själva musens utformning skvallrar om att vänsterhänta inte behöver göra sig besvär med den här modellen. Ett distinkt ljud avges vid användning av de stora knapparna, och det ligger en skön tyngd i brytarna. Övriga knappar är från början konfigurerade för att låta dig byta musprofil och navigera i webbläsaren, men kan enkelt programmeras om efter tycke och smak i den fullt godkända mjukvaran.

Clutch G1

I Fnatics Gear-mjukvara har du naturligtvis även möjlighet att ställa in saker som dpi (upp till 5 000), pek- och skrollkänslighet och skapa egna makron om det är din kopp te. Led-belysningen på skrollhjulet är generöst inställningsbar och låter dig ställa in i stort sett vilken färg som helst, eller ange om du hellre kör på en dynamisk färgcykel.

Trots varumärket Fnatics profilering inom e-sport känner vi spontant att Clutch G1 gör sig bäst hemma hos vardagsspelare som inte går all-in inom specifika spelnischer. Såväl ergonomi som design gör att G1 även lämpar sig väl som "kontorsmus." Med en skälig prislapp, minimalt med lull-lull och simpel funktionalitet kan vi rekommendera den här musen till en bred målgrupp.


Fakta Fnatic Clutch G1Bra val

Tillverkare: Fnatic
Typ: Trådad mus.
Knappar: 7
Sensor: Optisk, PMW 3310
Upplösning: Upp till 5 000 DPI
Storlek: 6,8 × 4,3 × 13 cm
Vikt: 116 g
Pris vid test: 600 kronor (2017)
Pris nu: Från 449 kronor hos Prisjakt.
Bra att veta: En nyare variant – Clutch G2 – har släppts sedan testet.

plus

Bra, enkel instegsmodell.
Inte bara för spel.
Snygg, bekväm design.

minus

Allround-tänket passar inte alla.
Bjuder inte på några överraskningar.