Appar är en genialisk uppfinning som ger mobiler och surfplattor massor med nya funktioner. Tyvärr tar många appar stor plats, vilket är ett problem om du har en mobil med begränsat utrymme. Att ha många appar installerade kan dessutom försämra batteritiden och öka förbrukningen av mobildata.

Att avinstallera onödiga appar är med andra ord ett bra tips för att göra mobilen snabbare, men problemet är förstås att man då missar många bra funktioner.

Lösningen kan vara att i stället installera en så kallad webbapp.

Tar ingen kraft

En webbapp är egentligen inget annat än en genväg till valfri sajt. Den dyker alltså upp som en ikon på hemskärmen, precis som övriga appar, men vad den gör är att öppna vald sajt direkt i webbläsaren. Du behöver med andra ord inte installera någon extra app, och det finns inget som ligger i bakgrunden och förbrukar batteri eller data.

Fördelen är också att du slipper leta bland bokmärken i mobilens webbläsare.

Att skapa en webbapp är framför allt smart för sajter som innehåller statisk information. Vill du veta menyn för din lunchrestaurang eller turlistan för bussen behöver du sällan någon speciell app. Pratar vi däremot om mer avancerade tjänster för exempelvis bildbehandling eller navigering räcker en webbapp sällan till.

Eftersom webbappar varken tar någon plats eller förbrukar någon kraft kan du installera hur många som helst. Och du kan göra det oavsett om du använder Android, Iphone/Ipad eller Windows.


Så gör du i din dator

Du som använder datorn kan förstås skapa genvägar till dina favoritsajter. I Google Chrome surfar du till den sajt du vill spara och klickar på inställningsmenyn högst upp till höger. Här väljer du Fler verktyg, Lägg till på skrivbordet. Du får nu en ikon på skrivbordet, och om du även vill lägga den i Aktivitetsfältet högerklickar du på ikonen och väljer Fäst i aktivitetsfältet.

Ett alternativ är att fästa sajten under Startmenyn med Windows 10:s inbyggda webbläsare Microsoft Edge. Surfa till rätt sajt och klicka på inställningsknappen högst upp till höger. Välj Fäst den här sidan på Start.

Du kan snabbt lägga till en sajt på datorns skrivbord.
Du kan snabbt lägga till en sajt på datorns skrivbord.