Allt fler väljer att titta på filmtjänster som Netflix och HBO, och som du ser i vårt test blir de allt bättre. Men ibland vill man även kunna spela upp sina dvd-filmer och videofiler, och då krävs ett bra mediespelarprogram.

I äldre versioner av Windows ingick programmet Media Center, men det saknas tyvärr i Windows 10. Här kan vi istället välja att installera gratisprogrammet Kodi.

Kodi hette tidigare XBMC och det som framför allt skiljer det från vanliga mediespelare är gränssnittet. Kodi har rejäla knappar och gigantiska menyer – och du styr det därför lätt med en fjärrkontroll eller ett trådlöst tangentbord. Tanken är alltså att du ska kunna sitta i tv-soffan och styra uppspelningen, precis som på gamla tiders videobandspelare.

Även dvd

En bra sak är att Kodi klarar av de flesta videoformat – liksom vanliga dvd-skivor. Det senare är något som inte finns inbyggt i Windows 10 och som Microsoft vill ha extra betalt för.

Kodi kan dessutom användas för filer på det lokala nätverket liksom för att spela upp klipp från tjänster som Youtube. Du kan även använda programmet för musik och bilder, och om du har ett tv-kort i din dator kan du spela upp tablå-tv och radio i Kodi.

Ja, du kan till och med installera Kodi på en dator som saknar Windows. Läs mer om det här i vår skola, där vi visar hur du bygger en komplett mediedator. I den artikeln tipsar vi även om hur man kan få Kodi att fungera med hjälp av en fjärrkontroll, vilket gör programmet ännu bättre för tv-soffan.


Fem frågor om Kodi

1. Vilken dator krävs?

I vårt exempel använder vi Windows 10, men Kodi finns även för äldre Windows-versioner liksom för Linux, Mac, Android, Raspberry Pie och IOS. Surfa till www.kodi.tv/download för att hämta rätt version.

Operativsystem

2. Hur installerar jag i Windows 10?

Öppna Windows Store och sök efter Kodi från XBMC Foundation. För att installera trycker du på Skaffa så installeras programmet automatiskt. Om din brandvägg protesterar måste du välja att tillåta Kodi.

Hur installerar jag?

3. Hur lägger jag till filmer?
Första gången du kör programmet måste du ange var dina mediefiler ligger genom att klicka på Enter files section och leta upp rätt mapp. Det här kan vara lite krångligt, eftersom du inte får fram Windows vanliga ruta för att bläddra.

Du kan också titta på Youtube-filmer genom att klicka på sökverktyget och välja Sök på Youtube. Första gången måste du installera ett speciellt tillägg.

Hur lägger jag till filmer?

4. Hur byter jag språk?
För att byta menyspråk klickar du på inställningsknappen till vänster. Välj Interface settings, Regional, Language så kan du byta från engelska till svenska.

Hur byter jag språk?

5. Får jag någon support?
Kodi har många fler smarta funktioner. Dessa kan dock vara lite svåra att använda, och eftersom det är ett gratisprogram finns det ingen supportavdelning. Kodi har däremot ett aktivt supportforum där du kan ställa frågor – och hitta svar på andra användares frågor. Du hittar det på forum.kodi.tv.

Får jag någon support?

Observera att PC för Allas redaktion tyvärr inte har möjlighet att hjälpa dig om du får problem med programmet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning