Många av dina enheter och prylar samlar massvis med information om dig för att kunna erbjuda bättre tjänster och riktade "erbjudanden". Sedan Windows 10 såg dagens ljus är trenden i allra högsta grad levande även i pc:n – så vad göra om du inte vill delta i den molnbaserade masspårningen?

En bra början är att begränsa platstjänsterna i Windows 10 och radera din historik över besökta ställen. Här berättar vi hur du gör.

Stäng av platstjänster

Windows 10

Vissa Windows Store-appar i Windows 10 kräver åtkomst till din platsinformation för att fungera korrekt, medan andra bara nyttjar den för att förbättra tjänsten. Innan du avaktiverar platstjänster är det därför bra att veta att vissa platsberoende appar och tjänster kan sluta fungera som de ska.

Om du är okej med det, tryck på kugghjulet för Inställningar och välj Sekretess > Positionering. Här hittar du ett reglage för Positioneringstjänst som antagligen är aktivt. En flipp på det och Windows 10 slutar spåra din plats.

Stäng av app för app i stället

Windows 10

Om du tycker att det är för magstarkt att slå av funktionen rätt upp och ner kan du i stället välja att göra det för enskilda Windows 10-appar. Det här fungerar bara för appar som är byggda i Windows Store-ramverket.

Ta vägen Inställningar > Sekretess > Plats igen, men skrolla ned mot botten av avdelningen. Under rubriken Välj appar som får använda din exakta position kan du själv ange just detta. 

Radera din platshistorik

Windows 10

Till sist kan du välja att radera all historik som Windows 10 samlat om din positionering. Detta görs i Plats precis som de andra sakerna, men under rubriken Positionshistorik. Tryck Radera för att rensa Windows 10 från historiken – du får en bekräftelse i form av en bock när det är klart.

Det var ju inte så värst svårt, men dina platser lagras även i Microsofts moln. Under Radera-knappen du precis tryckte på finns rubriken Hantera min positionsinformation som lagras i molnet. Klicka! Nu tas du till en webbsida för ditt personliga Microsoft-konto. Till höger, bredvid en karta, hittar du återigen valet Radera positionshistorik. Klicka en gång för att få frågan om du verkligen vill göra valet, och ännu en gång för att slutföra åtgärden.