Utpressningsprogram

2012 var problemet med utpressningsprogram ganska nytt, och säkerhetsforskare hade bara identifierat en familj program. Tre år senare fanns det 35 familjer, och 2016 hade det mer än fyrdubblats till 193 familjer. Orsaken är enkel: Organisationerna bakom tjänar stora pengar på det.

Det skriver finska säkerhetsfirman F-secure i en ny rapport och menar att det är tack vare Bitcoin som dessa brottslingar kan samla in betalningarna utan att åka fast, och därmed fortsätta sin verksamhet obehindrat.

USA och Kina är världens två största ekonomier och om dessa införde regler för Bitcoin-handel skulle det kunna göra mycket för att dämpa tillväxten av utpressningsprogram enligt F-secure. Men Kina verkar inte ha något intresse av det, bland annat eftersom stora legitima företag där har satsat stora belopp på att utvinna och handla med Bitcoin.

Sean Sullivan på F-secure menar att det inte skulle krävas speciellt mycket för att komma åt en stor del av problemet. Om Bitcoin-konton var tvingade att vara kopplade till en fysisk adress skulle det inte gå så snabbt och enkelt att skapa ett konto och anonymt ta emot betalningar.