Acers årliga vårvisning av nya datormodeller, surfplattor och diverse andra prylar hölls i år i New York. Vi var på plats och tog oss en första titt på nyheterna, från maxade gaminglaptops till ultralätta Surface-utmanare. Och mer därtill.

Den serie prylar som presenterades är vad Acer kallar sin ”back to school-lineup”, men det innebär inte att det är studentdatorer, utan bara att de ska komma ut i butik lagom till höstterminen. Men det stämmer inte heller helt och hållet. Några av dem släpps redan i juni och juli, medan ett par av dem hade den något vaga säljstarten ”någon gång i år”.

Vi tog oss en titt på alla nyheter. En del var rätt så vardaglig skåpmat, men vi hittade ett urval av riktigt intressanta nyheter också – datorer som vi definitivt vill testa senare i år.

Acer Predator Triton 700
Acer Predator Helios 300, en mer konventionell mellanklass-gamingdator med GTX1060-grafik.

Slimmad speldator med kraft
Läckrast bland de nya datorerna var utan tvekan nya slimmade 15-tummaren för gaming, Predator Triton 700. Den rymmer fyrkärnig Core i5 eller Core i7-processor och kraftfull Geforce GTX-grafik i ett chassi som är nästan lika slimmat som en Macbook Pro. Exakt vilket grafikkort som satt i ville Acer inte avslöja, men med tanke på att de samtidigt visade upp en mer normal bärbar speldator i mellanklass för ”vardags-gamers” med upp till GTX 1060 i så kan vi anta att det rör sig om GTX 1070 eller GTX 1080. Visar det sig vara det senare är det ruggigt imponerande i en så pass slimmad dator.

Tydligen verkar det dock kräva en del specialkylning, för precis som ett par mer extrema spel-laptops – stora och tjocka Acer Predator 21 X och MSI GT83VR – har de flyttat tangentbordet till nederkanten för att få plats med fläktar, och ovanför hittar vi en coolt tonad Gorilla Glass-yta där vi kan skåda grafikkort och fläktar för dem i all sin prakt.

Dold musplatta

Acer kallar tangentbordet för mekaniskt, men tro inte att det innebär samma känsla med switchar och hög slaghöjd som i ett desktop-tangentbord. Nej det är fortfarande typisk notebookstil här, så kallat chiclet-tangentbord, men med någon millimeter högre slaghöjd än de flesta.

Acer Predator Triton 700
Här uppe sitter musplattan på nya spektakulära tunnisen Predator Triton 700. Lite udda, och kanske mer coolt än praktiskt. Men det funkar som nödlösning.

Den som spelar på allvar lär plugga in en usb-mus, men det finns också musstyrning inbyggd trits avsaknad av platta under tangentbordet. Den har helt enkelt flyttat upp ovanför. Glasfönstret är nämligen också en touchpad. Är det coolt? Ja. Är det praktiskt? Eh, tillräckligt i alla fall. Men nej, det är inte en dator för traditionalister.

Predator Triton 700 är en av de där datorerna som Acer inte ville berätta när den släpps och vad den kommer att kosta. Men får gissning är; sent i år och ganska så mycket.

Budget med lyxvibbar

Näst coolaste datorn bland årets nyheter var lite överraskande nya Switch 1, raka motsatsen till en maxad gaming-dator. Acer introducerade Switch-serien av tunna bärbara i olika prisklasser förra året, med Swift 7 som supertunnt flaggskepp. Någon ny Swift 7 kommer inte, utan Acer uppdaterar bara den med ny processor.

Budgetmodellen Swift 1 får sig dock en rejäl renovering. Metallchassi, bakbelyst tangentbord, full hd-skärm med såvitt vi kan se i de lite knepiga ljusförhållandena där den demonstrerades riktigt bra färg och kontrast, och utökad batteritid. Det är helt fläktlöst och tyst, fast det är inte så konstigt med tanke på att den är utrustad med senaste och extra strömsnåla Pentium och Celeron-processorerna.

Swift 1
Nya Acer Swift 1, snyggare och lyxigare än den förtjänar att vara. Det krävs ett ordentligt test för att se om den håller i längden, men det verkar lovande.

Föregångaren kändes precis så billig och budgetaktig som den är, men här får vi faktiskt samma sköna gedigna känsla när vi använder den som i en ultrabook för runt nio, tio tusen. Rekommenderat pris på 2017:s upplaga av Swift 1 är 399 euro och den börjar säljas i Europa i juni.

Knäpptyst på skrivbordet

En annan nyhet är allt-i-ett-datorn Aspire U27, en avskalad och slimmad allt-i-ett i 27-tumsformat. Spec- och prestandamässigt är den inte särskilt imponerande, men det är en imponerande tunn konstruktion. Bortser vi från foten så är den bara 12 millimeter tjock. Den har kanske inte den där riktigt lyxiga ytfinishen som vi sett i Imac eller Asus Zen AIO men den gör ett prydligt intryck på vilket skrivbord som helst.

Det som gör den intressant är att den har Acers egna lösning för kylning, samma som sitter i surfplattan Switch Alpha 12. Det är en sluten vätskebaserad loop som avleder mycket värme utan behov av fläktar. Det innebär att du här får Core i7-prestanda, men i en helt knäpptyst dator. Det kan ju vara skönt i vissa situationer. Aspire U27 släpps i juli, och här får vi till och med ett rekommenderat pris i svenska kronor. 13 495 kronor för att vara exakt.

Aspire U27
Aspire U27 ser helt ok ut, men det intressanta är inte vad vi ser utan vad vi hör -- nämligen ingenting, för den är helt tyst tack vare fläktlös vätskekylning.