Kanske har du någon råkat ut för att du måste välja vilket program du vill använda din webbkamera med. Du kan inte använda den samtidigt till exempelvis Skype, Messenger och kanske något kameraövervakningsprogram.

Det här kan ju vara lite irriterande, men går att lösa med hjälp av mjukvara som delar videoströmmen från kameran och får Windows att se den som flera kameror. Programmet Splitcam innehåller dessutom lite extra finesser, som att du kan lägga till effekter och lustigheter i kamerabilden eller förvränga ljudet. Du kan med andra ord fräscha upp både dig själv och omgivningen innan du startar ditt Skype-samtal.

Du kan dessutom skapa egna bilder eller miljöer som du kan figurera i. Använd Custom-inställningen för detta och prova själv.

Programmet är gratis och kan hämtas här.

Dela upp videoströmmen 

1 Installera

Splitcam installeras som vilket program som helst. Ungefär mitt i installationen måste du godkänna installation av en drivrutin. När det är klart öppnas programmets fönster.

Installera

2 Välj kamera

Om det inte redan gjorts automatiskt ska du nu välja din kamera. Klicka på Sources under bildfönstret och bläddra fram din vanliga kamera. Om du känner för det kan du också använda en annan videokälla, som en film eller en bild.

Välj kamera

3 Effekter

Om du i stället väljer Effects kan du lägga till massor med roliga saker i bilden – filter, ramar av olika slag, ansiktsmasker, föremål, rörliga gubbar, text eller datum och tid. Det finns mycket att välja på.

Effekter

4 Andra program

Nu måste du ändra inställningar för alla andra program som använder kameran. Som här till exempel, i Skypes inställningar, ska du i stället för din webbkamera som nu är upptagen och oåtkomlig välja SplitCam Video Driver.

Andra program