Det är populärt att gömma någon rolig hemlighet i mjukvara av olika slag. Om du har en någorlunda ny telefon med Androids senaste operativsystem Nougat (7.0) kan du hitta ett sådant påskägg om du gräver djupt.

Hemligheten kanske kan kallas för ett spel – det är i alla fall ett tålamodsprövande tidsfördriv som handlar om att mata katter. När du satt ut mat till din katt kan du använda din telefon som vanligt och det kan dröja väldigt länge innan det kommer någon katt.

Eller också kommer det ingen alls, vilket väl möjligen är poängen med det hela – om det finns någon. Det är bara att fortsätta försöka med olika godis för att kanske locka en katt.

Locka fram telefonens inneboende katter

1 Klick-klick

Öppna telefonens inställningar och klicka på Om telefonen. Klicka upprepade gånger snabbt på Android™-version tills allt försvinner från skärmen och ersätts med ett stort N (som i nougat) över bakgrundsbilden.

Klick-klick

2 Klicka igen

Klicka fem-sex gånger i lugn takt på N:et och avsluta med att hålla kvar fingret tills en liten kattsymbol dyker upp på skärmen. Svep flera gånger från överkanten tills du kommer till snabbinställningarna. Klicka på Redigera.

Klicka igen

3 Redigera

En bit ned hittar du en kattikon med texten ???? Android Easter Egg. Håll och dra den upp till snabbinställningarna och släpp där du vill ha den. Nu kan du när som helst gå hit och klicka på Empty dish för att välja mat till din katt.

Redigera

4 Mata

Välj en av de fyra kattgodbitarna, sedan är det bara att vänta. Har du tur får du så småningom ett meddelande om att det kommit en katt till din matskål. Du kan ge katten ett eget namn i stället för ett nummer, eller långklicka och dela eller spara den.

Mata