Wacom har dominerat ritplattekategorin i åratal, och med nya Intuos Pro visar de att de inte har några planer på att sluta med det. Den nya uppsättnigen plattor som visades upp på CES i vintras har nu börjat säljas, och finns i en handfull olika storlekar och kombinationer.

Vi har testat Intuos Pro Paper Edition som, förutom att den är vanlig ritplatta, också har ett läge där du kan teckna direkt på ett papper och få en digital kopia av din skiss. Men även i Paper Edition är den funktionen mest en bonusfunktion. Framförallt är det en förbaskat bra ritplatta och digitaliseringspenna.

Wacom Intuos Pro Paper Edition
Wacom Intuos Pro Paper Edition finns i två storlekar Vi testade den lite mindre, med en rityta i A5-format och yttermått ungefär som en 13 tums notebook.

Plastigt till en början

Första intrycket när vi packar upp den är dock lite tveksamt. Den både ser ut och känns ganska plastig att hålla i. Utmed ena kortsidan sitter det ett gäng funktionsknappar. Dessa kan programmeras till olika funktioner och makron i ditt ritprogram, till exempel för att snabbspara eller byta verktyg i Photoshop.

Det är en smart funktion som Intuos-plattor länge har haft. Men själva knapparna känns billiga och stumma, lite mer omsorg med den taktila känslan hade inte skadat. Det här är givetvis mest petitesser, de är behändigt placerade och fungerar bra. Men med tanke på att det är en ganska dyr pryl så tycker vi att den också borde ha en dyrare känsla.

Wacom Intuos Pro Paper Edition
Förutom platta och pro-penna får man med ett ritblock samt klämma för att fästa det (eller valfritt annat papper), specialbläckpenna för Paper-funktionen, och ett snyggt litet fodral till alltsammans.

Trådlöst eller kabel

Om vi ser bortom det ytliga så gillar vi annars plattan skarpt. Den är ergonomisk och stabil, men också väldigt lätt. Med tanke på att den kan kopplas till datorn med bluetooth och därmed bli helt trådlös så kan det vara en viktig detalj. Men visst, du behöver fortfarande hålla ögonen på en datorskärm för att se vad du gör.

Vi testade bluetooth till en bärbar dator inkopplad med display-port till en stor 4k-tv, och resultatet var en 55 tums ”målarduk” med näst intill omedelbar respons från penna till skärm. Det var ingen skillnad mot att istället ansluta med usb.

Påkostad penna

Den medföljande pennan Wacom Pro Pen 2 levererar dessutom all kvalitetskänsla du kan önska. Den har en skönt betryggande tyngd, utmärkt grepp och ger oss precis den precision vi hoppats på. I vanligt ritplatteläge med Pro Pen 2 ska vi få över 5 000 dpi upplösning och över 8 000 tryckkänslighetsnivåer.

Wacom Intuos Pro Paper Edition
Pro Pen 2 är riktigt bekväm trots att den är ganska så tjock.

Det krävdes dock ett par, tre försök med kalibreringsverktyget innan vi fick den där perfekta precisionen i pennplaceringen. Själva rutinen i kalibreringsmomentet gjorde det lätt att träffa fel. Vi får även möjlighet att detektera pennlutning i 60 nivåer. Hur mycket glädje du har av det beror på vilket program du använder, alla använder inte den informationen.

Analogt och digitalt på en gång

Pappersfunktionen i Intuos Pro Paper Edition innebär att du inte bara kan använda plattan som ritplatta till datorn, utan som mobilt fristående skissblock. Du får med en klämma med vilken du fäster ett papper eller ett tunt block upp till A5 i storlek på plattan. Ett block medföljer, men du kan använda valfritt papper. Sedan använder du en annan medföljande penna, Wacom Finetip Pen, som är både digitaliseringspenna och vanlig bläckpenna.

Det du ritar på pappret sparas i vektorformat i ett internt minne i plattan – upp till 200 sidor åt gången. Det är Wacoms egna format WILL (Wacom Ink Layer Language) och du behöver ett konto på Wacoms webbtjänst Inkspace. När du tömt ner dina digitala ”papper” där kan du sedan exportera dem till exempelvis en pdf eller jpeg-fil. Ett gratis konto ger dig 5 GB molnlagring, och för tre dollar i månaden får du tillgång till 50 GB och lite extrafunktioner som textigenkänning och fler exporteringsalternativ.

Wacom Intuos Pro Paper Edition

Finetip Pen ger inte samma tryckkänslighet som Pro Pen 2, men så är den inte heller riktigt tänkt för detaljerat tecknande. En fördel med pennorna är att ingen av dem behöver batteri. Plattan har givetvis eget inbyggt batteri, då den kan köras trådlöst. Vi har inga uppgifter på hur länge en full laddning via usb c-kontakten räcker, men vi gissar att det handlar om flera månader, ungefär som en bra trådlös datormus.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Wacom Intuos Pro 2017 Paper Edition Medium Pris vid test: 4279 kr.

Bästa pris just nu: 3190 kr