Microsoft är naturligtvis väldigt sugna på att göra det nylanserade, skolfokuserade operativsystemet Windows 10 S till en succé. Inte bara med Surface Laptop, som också lanserades i går, utan även genom att ta sin Office-svit till Windows Store.

"Vänta nu, fanns inte Office redan i Microsofts appbutik?" kanske du frågar dig. Svaret är både ja och nej. Office-appar finns redan i Store, men dessa utgörs av touchbaserade mobilversioner, som tagits fram för att passa allt från Windowstelefoner till stora surfplattor. Om du söker efter dem på din pc kommer du antagligen inte ens att hitta dem. 

Windows 10 S
Foto: Microsoft

Och nu vet vi varför: Microsoft kommer snart att ta desktopversionerna av sina Office-appar till Windows Store – i all sin prakt. Windowsbossen Terry Myerson kunde dock inte spika ett exakt datum för när apparna ska finnas tillgängliga.

Portningen hänger utan tvivel på Microsofts Project Centennial, som låter utvecklare ta traditionella desktop-appar och klä in dem i ett smidigt Windows Store-paket. Officeprogrammen kommer troligtvis att bli ett av de starkaste säljargumenten för Windows 10 S i klassrumsattacken mot Googles Chromebooks. Senare i höst kommer desktop-programmen också att få stöd för 3d-objekt, vilket bygger vidare på det mixed reality-tema som såg dagens ljus i nya Creators Update.

IDG News