Surface Laptop stal verkligen showen på Microsofts 2:a maj-event i New York. Även om fokus låg på utbildning, Windows 10 S och billiga elevdatorer gick flest "oooh" och "aaaah" tveklöst till den alcantara-beklädda skönheten med den vackra skärmen och grymma batteritiden.

Stort test: 9 Windows-plattor som ersätter din bärbara dator

Högskolestudenter är en av huvudmålgrupperna för Surface Laptop, men det höga priset gör antagligen att Microsoft ser ett brett kundspektrum framför sig. Är du intresserad? Då har du kommit rätt – här svarar vi på alla frågor du kan tänkas ha om Microsoft Surface Laptop:

Pris och tillgänglighet

Du kan förbeställa Surface Laptop redan i dag. Enheterna skeppas 15 juni. Enheten kommer inledningsvis i fyra olika konfigurationer:

Intel Core i5 CPU, 4GB RAM, 128GB SSD: 11 499 kr
Intel Core i5 CPU, 8GB RAM, 256GB SSD: 14 499 kr
Intel Core i7 CPU, 8GB RAM, 256GB SSD: 17 999 kr
Intel Core i7 CPU, 16GB RAM, 512GB SSD: 24 699 kr

Värt att notera: Priserna inkluderar inte en Surface Pen.

Surface Laptop

Surface Laptop: Vanliga frågor och svar

Microsofts nya dator har, tillsammans med operativsystemet Windows 10 S, skapat en del förvirring. Här reder vi ut ett par vanliga frågetecken:

Vad är Surface Laptop?
En tunn, bärbar och påkostad dator som avtäcktes av Microsoft den 2 maj som en del i en större satsning på utbildningssektorn. Några av de mest uppseendeväckande sakerna är den läckra skärmen, ett minutiöst designat tangentbord klätt i alcantara-tyg och en påstådd batteritid om 14 timmar. På samma evenemang avtäcktes det säkra, lätthanterliga operativsystemet Windows 10 S (förinstallerat på Surface Laptop) och ett produktsegment med budget-laptops för skolan.

Vem ska köpa en Surface Laptop?
Microsoft har riktat in sig på stilmedvetna, Macbook Air-kramande studenter, men många icke-studenter har visat sig vara intresserade av den nya datorn.

Hur skiljer den sig mot Surface Book och Surface Pro 4?
Surface Book är den dyraste i trion och kan bäst beskrivas som en premium-2-i-1-laptop med dynamiska gångjärn. Tangentbordsbasen är proppad med extra batteri och, i vissa konfigurationer, en diskret GPU. Surface Pro 4 är också en 2-i-1-enhet, men lutar mer åt platt-hållet. I och med introduktionen av Surface Laptop är Surface Pro 4 nu den billigaste produkten i familjen.

Varför är den så dyr? 
Om vi tittar på historiken kring varumärket Surface så ser vi att Microsoft hela tiden fokuserat på exklusiv hårdvara och design som kan tänkas inspirera andra tillverkare av billigare enheter att bygga liknande produkter. Det är ett sätt för Microsoft att ta täten inom hårdvaruinnovation utan att göra sig överdrivet kompetetivt med andra tillverkare av Windows-datorer.

Jag vill inte ha Windows 10 S, men jag vill ha en Surface Laptop. Finns det ett val för mig?
Det är fullt begripligt att inte alla tilltalas av ett restriktivt operativsystem som bara låter dig lasta ned och köra Windows Store-appar. Det ska gå att uppgradera sin Surface Laptop från Windows 10 S till Windows 10 Pro till ett "överkomligt pris" via Windows Store. Bytet är dock oåterkalleligt.

Surface Laptop

Surface Laptop: Specifikationer

CPU: Intel Core i5 / Intel Core i7
Minne: 4GB (Core i5) / 8GB (Core i5/Core i7) / 16GB (Core i5/Core i7).
Lagring: 128GB, 4GB RAM / 256GB, 8GB RAM / 512GB, 16GB RAM.
Grafik: Core i5: Intel HD 620 / Core i7: Intel Iris Plus Graphics 640.
Skärm: Corning Gorilla Glass Pixelsense-display på 13,5 tum, med en upplösning om 2256x1504 pixlar och 201 ppi.
Operativsystem: Windows 10 S, möjlighet att uppgradera till 10 Pro. 
Batteritid: Upp till 14 timmar enligt Microsoft.

Portar och anslutningar:
USB 3.0 Type A
mini Displayport
3.5mm hörlursuttag
Surfaceconnect för laddning
Wi-Fi: 802.11ac, IEEE 802.11 a/b/g/n kompatibel
Bluetooth 4.0 LE Det är två saker som direkt sticker ut med Microsofts nya Surface Laptop: den är otroligt lätt och välbyggd, och den lånar mycket av sitt utseende och sin känsla från Surface Pro 4.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning