Hemlarm har blivit allt vanligare de senaste åren. Hundratusentals svenska hem, både lägenheter och småhus, har utrustats med larm av olika slag. Många människor är ute efter en ökad trygghet och vill både minska risken för inbrott och bli förvarnad om det ändå skulle ske.

I den här guiden går vi igenom vad hemlarm är, vilka olika system som kan ingå, vilket skydd det faktiskt ger, hur du installerar larm och fler vanliga frågor. Dessutom kikar vi på priser och hur hemlarm och sakernas internet kan samsas i ditt hem.

Test av hemlarm

Vad är ett hemlarm?

Tanken med ett hemlarm är att du och/eller en larmcentral automatiskt uppmärksammas på om någon olovligen tar sig in i ditt hem. Det betyder nästan alltid att du sätter upp rörelsedetektorer som känner av om någon rör sig i bostaden och utlöser larmet, men ofta ingår även en siren som ska avskräcka inbrottstjuvar om de utlöser larmet och det kan även finnas andra komponenter.

Kamera
Övervakningskameran är bara en av många komponenter som kan göra ditt hem tryggare.

De flesta större försäkringsbolag har erbjudanden om hemlarm tillsammans med något bevakningsbolag och de erbjuder också någon form av rabatt på hemförsäkringen för kunder som väljer att installera larm.

Ett undantag från standardsystemet är Alairm 360. Det säljs av Larma och har en enda enhet du ansluter till exempel innanför ytterdörren. Det fungerar sedan genom att hålla koll på lufttrycket i hemmet, och så fort ett fönster eller dörr öppnas utlöses larmet då lufttrycket har sjunkit eller höjts en smula. När vi testade det fungerade det väldigt bra, men det saknar extrafunktioner som andra hemlarm har som rökdetektor och kameraövervakning.

Hjälper det verkligen att ha larm?

Försäkringsbolagen har olika inställning till larm och olika statistik ger lite olika bilder av hur effektivt det egentligen är. När Råd & Rön 2012 gjorde en ordentlig genomgång var flera av personerna de intervjuade skeptiska. En före detta inbrottstjuv sade till exempel att han, när han var aktiv, ibland medvetet utlöste ett uppkopplat larm, gick ut i skogen bakom huset och väntade tills vakten hade kommit och kontrollerat innan han gick in igen i det nu avlarmade huset.

Folksams statistik från 2012 visade på 22 procent högre risk för inbrott i bostäder utan larm, och Länsförsäkringar i Uppsala sa samma år att de enbart hade ett fall av fullbordat inbrott i en bostad med uppkopplat hemlarm (och två inbrott som avbröts när larmet utlöstes). Men försäkringsbolagen ger inga stora rabatter på premien för de som har larm: max ett par hundralappar om året.

En intressant koppling till hemautomation är att Råd & Rön nämner att tända lampor är ett bra sätt att avskräcka en tjuv, men inte om de slås på automatiskt vid vissa klockslag med en timer. Med ett modernt system för hemautomation kan du istället fixa mer slumpmässig belysning, vilket blir betydligt mer avskräckande. Med moderna led-lampor behöver det inte slösa speciellt mycket el att ha några lampor igång några timmar här och där.

Verisure larm
Ett ganska typiskt startpaket, detta kommer från Verisure.

Uppkopplat eller inte?

Larm kan i grova drag delas upp i uppkopplade larmsystem med abonnemang på väktartjänst, och gör det själv-system som kan vara allt från mer gammaldags alarm med rörelsedetektor och eventuellt sensorer i dörrar och fönster som utlöser en siren, till mer avancerade system med larm, övervakningskameror och automatiska lampor som tänds via rörelsedetektorer och alltihop anslutet till en mobilapp.

Med de moderna abonnemangsbaserade systemen betalar du en installationskostnad och sedan en löpande kostnad varje månad. För det får du ett komplett system installerat av ett proffs, ofta en undersökning av vilka andra säkerhetsåtgärder du kan ta för att göra hemmet mindre stöldbegärligt, och sedan ett larm som är kopplat till en väktartjänst så att en väktare kan åka ut på ett larm.

Missa inte: Här är bästa hemlarmet du styr via mobilen
 

Vilka komponenter ingår i ett hemlarm? Vad behöver jag?

Olika system har lite olika uppsättningar komponenter, men en grunduppsättning du kan räkna med ser ut så här:

Huvudenhet
Det här är hjärtat i larmet och har kommunikationskretsar, den lilla datorn som driver systemet, och ansluts till övriga komponenter. I uppkopplade larm används oftast en mobilantenn för gsm och batteribackup så att larmet fungerar även om strömmen har gått och bredbandet har slagits ut, men vissa system kan i första hand använda bredbandet för snabbare överföring av bilder från kameror och annat om det fungerar, med mobilanslutningen som reserv.

Knappsats
Innanför ytterdörren och oftast i direkt anslutning till huvudenheten sitter knappsatsen där du matar in din säkerhetskod för att larma av när du kommer hem. I moderna system har den oftast även stöd för rfid-bestyckade larmbrickor så att du bara behöver hålla upp nyckelknippan för att larma av. I många fall finns en mobilapp så att du kan larma av redan innan du öppnar dörren (eller till exempel för en granne som fått nyckel för att vattna blommorna och inte kan koden).

Kameradetektor
Förr var det vanligt med ljussensorer som rörelsedetektor, men numera har nästan alla larm kamerabaserade lösningar. Med moderna sensorer kan kameror se bra i mörker och med en uppkopplad kamera kan larmcentralen som tar emot ett larm direkt se vad som står på – om det till exempel brinner kan de ringa brandkåren omedelbart och kanske rädda hemmet från en allvarligare brand. Kameradetektorn ska placeras så att den har uppsikt över ytterdörren. Om du huvudsakligen går in och ut via en sidodörr i en villa är det där den ska sitta, och inte vid huvudentrén om den sällan används.

Rökdetektor
En larmansluten rökdetektor fungerar precis som vanliga brandlarm, men istället för att tjuta i hemmet för att uppmärksamma dig på eventuell brand utlöser det larmet hos larmcentralen, som via en ansluten kamera kan se om det faktiskt verkar brinna och ringa brandkåren. Om du har ett egetihopsatt system kan en rökdetektor ge ett larm i appen om du har en sådan och du kan då själv ringa 112.

Magnetkontakter
På ytterdörr och eventuellt fler dörrar installerar du magnetkontakter som utlöser larmet så fort kontakten bryts. En magnetkontakt består av två små dosor som du fäster, en på dörren och en på dörrkarmen så att de möts precis när dörren har stängts. I en del larmsystem kan du välja att larma på enbart magnetkontakter men lämna kameror och eventuella andra rörelsedetektorer avstängda. Det kallas skalskydd och är framför allt tänkt att göra dig tryggare när du är hemma (till exempel på natten). Om någon öppnar en dörr tjuter det i larmet och om du låg och sov kan du till exempel låsa in dig.

Andra komponenter som kan ingå eller finns som tillval
Några företag erbjuder en utomhuskamera som tillval, som till exempel kan placeras på baksidan av villan mot altanen där en tjuv skulle kunna jobba ostört utan insyn.

Verisure har en högtalartelefon kopplad till sitt system, så att en larmoperatör kan börja prata med dig direkt om du är hemma och ett larm går. Ett kodord skyddar så att en inbrottstjuv inte kan lura operatören.

Vattenläckagedetektor är ett annat vanligt tillval. Det placeras till exempel i köket under diskbänken och kan i bästa fall göra att du undviker en dyr och omständlig vattenskada. Om du använder en vakttjänst och har lämnat nyckel kan en jour-rörmokare dessutom släppas in utan att du behöver släppa vad du håller på med och jäkta hem omedelbart.

Glue Smart Lock
Glue Smart Lock är ett av många smarta lås som finns på marknaden

Smart lås finns fristående som smarta hem-produkter, men kan i vissa fall också anslutas till hemlarmet och styras med samma app. Det gör att du till exempel kan låsa upp för en släkting som kommer på besök utan att behöva lämna en nyckel hos en granne (eller under dörrmattan).

Läs mer: Tänk på detta när du köper smarta lås

Vibrationsdetektor är en ny teknik som i likhet med magnetkontakter sitter direkt vid dörren, men den känner av om något håller på att rycka i dörren eller jobba på den med kofot, borr eller något annat som genererar vibrationer.

Musdetektor – kanske den lustigaste komponenten. Om du bor på landet eller där det förekommit möss inomhus kan det här hjälpa dig upptäcka om du drabbats.

Automatiska lampor som slås på när någon rör sig intill huset, framför garaget eller liknande kan också vara avskräckande, även om de inte behöver vara anslutna direkt till larmet.

Test av bästa hemlarm

 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning