Coronautbrottet fick oss att inse hur sårbart samhället är – och hur viktigt det är med korrekt information.

Lyckligtvis finns det gott om appar och sajter, både för den som vill hålla sig uppdaterad kring det aktuella läget och för att veta hur man ska göra om något händer.

Bing

Kartor för att följa coronakrisen

Coronakrisen växer för varje dag – men läget ser olika ut i olika delar av världen. Söktjänsten Microsoft Bing släppte tidigt en bra karta som visar virusets utbredning – tillsammans med aktuella nyheter. Informationen finns både på sajten COVID-19-spårare och i appen Microsoft Bing Search.
Det finns även många andra liknande kartor, exempelvis en omfattande grafisk informationsajt hos Johns Hopkins University.


Prata med WHO:s robot – i Whatsapp

Världshälsoorganisationen WHO har en sajt som är fullmatad med kunskap om coronaviruset. Det finns bland annat en intressant avdelning som kallas för Myth busters och där man går igenom spridda vanföreställningar om viruset.
Det finns dessutom en möjlighet att chatta med WHO:s robotar som svarar på frågor om corona – i Whatsapp.Folkhälsomyndigheten

Skräddarsydda råd – från Folkhälsomyndigheten

Att Folkhälsomyndigheten har hand om frågor som rör corona kan väl ingen ha missat. På myndighetens sajt har de information om hur man ska skydda sig – på många olika språk. Det finns även skräddarsydd information till olika grupper, exempelvis äldre och människor i skolan.Krisinformation

All krisinformation på ett ställe

Ett ännu bättre tips än att gå till Folkhälsomyndighetens sajt är tjänsten Krisinformation.se. Den finns både som sajt och app. Här samlar det offentliga Sverige samlar all viktig information – från en rad olika myndigheter.1177 Vårdguiden

Så vårdar du dig själv

En viktig coronainsikt är att det bästa vi kan göra ofta är att vårda oss själva. Är du osäker på vad du ska göra ger sjukvårdens gemensamma tjänst 1177 Vårdguiden utmärkt hjälp. Här får du tips och råd om allt som har med hälsa och sjukdomar och göra. Du kan också logga in med Bank-ID för att läsa din journal och titta på dina recept.


Röda Korset

Första hjälpen i mobilen

Skulle det gå så långt att någon är svävar i livsfara kan du få hjälp av Röda Korsets första hjälpen-app. Den lär dig vad du kan göra om olyckan är framme – med hjälp av illustrationer, video och interaktiva tester


SOS Alarm

Smart app som larmar SOS

Är läget är så allvarligt att du måste få akut hjälp? I så fall kan appen SOS Alarm vara en bättre kontaktväg än att ringa 112. Fördelen är att ditt samtal i detta fall kompletteras med din aktuella position, vilket gör att du snabbare kan få hjälp.
Appen kan även ge dig viktig information i form av notiser.


UD Resklar

Tryggare på utlandsresan

Alla som har varit utomlands i kristider har insett vikten av att hålla sig uppdaterad. Utrikesdepartementet har en app som heter Resklar och som ger oss svenskar information när vi är i andra länder.
Ett bra tips är att även fylla i Svensklistan via appen eller sajten. Ange bara var du befinner dig så kan svenska ambassaden snabbt kontakta dig via mejl och sms om något allvarligt händer.


Ladda hem krisboken

För två år sedan delades den klassiska broschyren Om krisen eller kriget kommer ut i våra brevlådor. Har du tappat bort denna praktiska handledning till vad vi alla behöver tänka på finns den förstås som digital publikation.