Det finns många bra skäl till att skaffa sig en uppsättning verktygsprogram till datorn. Kanske vill du maximera prestanda eller helt enkelt ta reda på mer om vad som händer under ytan. Lyckligtvis behöver det inte kosta skjortan, i den här artikeln tipsar vi nämligen om ett antal gratisverktyg för dig som kör Windows. 

Verktyg

Belarc Advisor

Innan du börjar pilla i en massa inställningar kan det vara bra att känna till vad du egentligen har i din dator. Med hjälp av Belarc Advisor får du veta det mesta om hård- och mjukvara, nätverk, säkerhetsinställningar med mera. Informationen du får upp kan ta lång tid att leta reda på med andra medel, så det här är ett utmärkt verktyg att ta med sig när du ska fixa en trilskande dator.

Belarc Advisor
Belarc Advisor

Belarc Advisor riktar sig först och främst till hemanvändare, men det finns även speciella versioner för företagsbruk.


Prime95 och Memtest86+

Efter att du har installerat Belarc Advisor har du förhoppningsvis bra koll på vad du har i din dator. Nu är det dags att kolla hur din hårdvara står sig när den får jobba för fullt. Det finns dussintals stresstestningsverktyg att välja mellan, men när det kommer till gratisalternativen rekommenderar vi Prime95 och MemTest86+.

Prime95
Prime95

Prime95 testar din processor genom att beräkna extremt stora primtal, medan Memtest86+ testar ditt arbetsminne genom att räkna ut en massa algoritmer. Med hjälp av testerna kommer du få veta om du behöver investera i en ny processor eller nytt arbetsminne.

Memtest86+ är extra användbart eftersom du kan kringgå operativsystemet och testa hårdvaran direkt från bios. På så sätt kan du få reda på om felet har sitt ursprung i felaktiga minnen eller om det är Windows som spökar.

Vad gäller Prime95 kan du dessutom vinna pengar genom att delta i Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), ett forskningsprojekt som syftar till att hitta fler så kallade mersenneprimtal.


MSI Afterburner och Autoruns

Vill du överklocka ditt grafikkort är MSI Afterburner det mest populära valet bland pc-entusiaster, särskilt om du vill klämma ur varenda pixel utan att riskera att moderkortet smälter.

MSI Afterburner
MSI Afterburner

Tack vare MSI Afterburner slipper vi plocka fram lödkolvar eller installera specialbeställda akvariepumpar, alla ändringar sker nämligen med hjälp av mjukvarulösningar. Med det sagt bör du vara försiktig, om du maximerar rubb och stubb finns det nämligen en risk för att din dator skadas.

En vanlig orsak till att din dator känns seg är alla onödiga program som startar automatiskt. I äldre versioner av Windows kan du använda dig av Msconfig för att få bukt med eländet, men vill du ha full kontroll rekommenderar vi gratisverktyget Autoruns.

Autoruns
Autoruns

Med hjälp av Autoruns får du upp precis allt som laddas in när du startar datorn, inklusive dll-filer och skadlig kod. Vill du få stopp på filerna bockar du helt enkelt ur berörd ruta.

Process Explorer och Process Monitor

Med hjälp av dessa två gratisprogram från Microsoft kan du få detaljerad och djupgående information om allt som körs på din dator. Process Explorer (Procexp) är en mer avancerad version av Aktivitetshanteraren, medan Process Monitor (Procmon) övervakar alla processer i realtid.

Process Explorer
Process Explorer

I kombination med ovannämnda Autoruns kan du använda Procexp och Procmon för att leta reda på skadlig kod som nästlat sig in i din dator. Dessutom är de ett utmärkt sätt att lära sig hur Windows egentligen fungerar.

Treesize Free och Recuva

Vill du få mer ledigt lagringsutrymme på din hårddisk eller ssd-enhet? Med hjälp av Treesize Free kan du få reda på exakt vilka filer som tar upp värdefullt utrymme och var de befinner sig. Du kan söka av både interna och externa enheter, inklusive nätverksdiskar. 

Treesize Free
Treesize Free

Förutom att bli av med gamla skräpfiler kan Treesize Free vara till hjälp med att lokalisera döda sektorer och fixa andra problem som kan drabba en hårddisk. Om du betalar för dig kan du utföra mer avancerade uppgifter och få tillgång till både visualiseringar och rapporter, men för de grundläggande funktionerna räcker det långt med gratisversionen.

Om du råkar radera viktiga filer av misstag finns det lyckligtvis ett program som kan komma till undsättning. Med hjälp av Recuva kan du återställa raderade filer från både hårddiskar, ssd-enheter, usb-minnen och minneskort. Det är långtifrån säkert att du kan få tillbaka alla dina filer, men om du har raderat dina bröllopsbilder är det helt klart värt ett försök.

Recuva
Recuva

Handlar det om känsliga filer kan du dessutom använda Recuva för att göra dem nästintill omöjliga att återställa. På så sätt behöver du inte riskera att de hamnar i orätta händer.

Bitmeter OS och Wireshark

Om du vill veta hur lång tid det egentligen tar att ladda upp eller ladda ner filer med ditt bredband kan Bitmeter OS vara till hjälp. Med hjälp av ett användarvänligt gränssnitt kan du hålla koll på uppkopplingen i realtid, något som kan hjälpa dig att förstå vad som gör att det känns segt emellanåt.

Bitmeter OS
Bitmeter OS

Letar du efter ett något mer avancerat program kan vi tipsa om Wireshark (tidigare känt under namnet Ethereal). Här får du uppgifter om precis allt som passerar genom din dator, vad det är för någonting och vart det är på väg.

Wireshark är ett oumbärligt verktyg för systemadministratörer, men det kan även vara till nytta för övriga användare.