Det finns många bra skäl till att skaffa sig en uppsättning verktygsprogram till datorn. Kanske vill du maximera prestanda eller helt enkelt ta reda på mer om vad som händer under ytan. Lyckligtvis behöver det inte kosta skjortan, i den här artikeln tipsar vi nämligen om ett antal gratisverktyg för dig som kör Windows. 

Verktyg

Belarc Advisor och Hwinfo

Innan du börjar pilla i en massa inställningar kan det vara bra att känna till vad du egentligen har i din dator. Med hjälp av Belarc Advisor får du veta det mesta om hård- och mjukvara, nätverk, säkerhetsinställningar med mera. Informationen du får upp kan ta lång tid att leta reda på med andra medel, så det här är ett utmärkt verktyg att ta med sig när du ska fixa en trilskande dator.

Belarc Advisor
Belarc Advisor

Belarc Advisor riktar sig först och främst till hemanvändare, men det finns även speciella versioner för företagsbruk.

Om du behöver ännu mer information om din dator än vad Belarc Advisor kan ge dig rekommenderar vi Hwinfo. Här får du veta extremt detaljerad information om din hårdvara, något som kan vara till hjälp om du vill överklocka din dator eller få bukt med överhettning.

Hwinfo
Hwinfo

Både temperatur och strömförbrukning kan följas i realtid, något som gör att du inte behöver installera specialistverktyg som Coretemp. Om du vill kan du även skapa smarta rapporter som du kan dela med dig av till dina vänner.