Asus Zenbook 3 var en av förra höstens läckraste datornyheter. En superslimmad 12-tummare som inte kompromissade på vare sig design, prestanda eller vikt. Core i7, gigantisk ssd, extremtunt och lyxigt chassi och en vikt på bara nio hekto. Och så kostade den därefter, närmare bestämt 20 000 kronor.

Så när vi hörde att Asus skulle visade upp en Zenbook 3 Deluxe på CES blev vi jätteintresserade. Hur mycket mer Deluxe kunde det i egentligen bli än det redan var? Inte mycket visar det sig. Asus Zenbook 3 Deluxe borde kanske snarare ha hetat Zenbook 3 Plus eller något liknande. För det är i princip exakt samma dator – bara större. Nu släpps den snart i Sverige och vi har tagit oss en närmare titt på den.

Asus Zenbook 3 Deluxe
Asus Zenbook 3 Deluxe är behändigt kompakt trots stor skärmyta.

Kopia i större format

Tittar vi på specifikationerna är det samma hårdvaruuppsättning som i den Zenbook 3 vi testade tidigare. Vi får dubbelkärnig Intel Core i7 i senaste generationen, 16 gigabyte snabba ddr4-ramminnen, en hel terabyte ssd av M.2-typ som ger läshastigheter på runt en gigabyte per sekund och även här Intel-grafik.

I Zenbook 3 Deluxe har Asus dock lyckats trimma upp prestanda ytterligare några procent, troligen tack vare effektivare kylning i det större chassit. Kylningen i Zenbook 3 Deluxe är faktiskt både tystare och mer högljudd än i Zenbook 3. Den kan vara helt passiv ibland, men väsnas mer när den väl går upp i högvarv.

Vi får också aningen kortare batteritid i Zenbook 3 Deluxe. 11 timmar vid sparsam körning är fortfarande godkänt, men vi hade trott på lite till med tanke på att det borde få plats större batteri i detta format. Å andra sidan har den samtidigt fler externa portar att förse med ström, dubbla thunderbolt 3 och en usb 3.1 i typ c-format, samt en större skärm att lysa upp.

Asus Zenbook 3 Deluxe
Två thunderbolt 3-portar på ena sidan och en usb 3.1 typ c på den andra. Datorn strömförsörjs med adapter med usb c-plugg och kan laddas från vilken som helst av de tre portarna. Adaptrar för stor usb och hdmi-port medföljer.

Stor skärm i kompakt chassi

Zenbook 3 Deluxe är en av flera datorer som kommit på senare tid med yttermått som en 13-tumsdator, men med 14-tums skärmpanel. Detta tack vare att det blivit lättare att montera in skärmar med mindre marginal på sidorna. Det är givetvis en välkommen utveckling.

Det innebär också att allt annat, som tangentbord och musplatta, blir lite mindre än vad en 14-tummare ”borde” vara. I gengäld hör den till de tunnare, och framför allt lättare som går att få tag på. Asus uppger själva en vikt på 1,1 kilo, vi väger in vår på 1,2 kilo. Det beror troligen på att toppmodellen med extra minne och extra stor ssd som vi testar lägger på några gram. Förutom de större måtten har den samma design som Zenbook 3, med mörkblå borstad metall och guldglänsande detaljer.

Asus Zenbook 3 Deluxe
Bekvämt tangentbord och bra musplatta. Men placeringen av fingeravtrycksläsaren stör oss lite.

Bättre tangentbord

Arbetsytorna när vi öppnar upp datorn är generöst tilltagna. Tangentbordet är stort och bekvämt, med bakbelysning i tre steg och fin känsla i knapparna. Lilla Zenbook 3 hade lite problem med kort slaghöjd och stum känsla. Det slipper vi här när Asus kan ta ut svängarna lite mer.

Musplattan är samma som i Zenbook 3, det vill säga en matt glasyta med fingeravtrycksläsare infälld i ena hörnet. Ja, det är fortfarande en lika irriterande lösning. Vi vill kunna utnyttja hela musplattan som musplatta, tack. Den förklaring vi fått från andra tillverkare som gjort samma sak är att det är en besparing i tillverkningskostnad – och att det är enklare att sätta den där än att ta ett extra hål i chassit vid sidan av. Men det känns märkligt i en så här dyr dator. Vi hade gärna betalat lite extra för perfektion i användarvänligheten.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning