Pixelbrist i skärm och kamera

Med större skärmformat hade vi hoppats på fler pixlar, men här blir vi lite besvikna. Vi får en 1080p-panel, precis som i småsyskonet. I den tyckte vi det blev skarpt och snyggt, men på 14 tum blir det en påtaglig pixlighet i bilden som känns trist i en så lyxig och påkostad dator. Vi hade hoppats att alla premium-notebooks körde minst 1440p vid det här taget, och gett oss skarpa skärmar. Annars är det en kvalitetsskärm med snygga klara färger och hyfsat hög, om än inte extrem, ljusstyrka på strax under 300 cd/m2.

Det andra bottennappet är webbkameran, som precis som i Zenbook 3 är en medioker historia på 640x480 pixlar, med blek färgupptagning och grynig bild. Det känns helt obegripligt, då det sitter klart bättre kameror i budget-datorerer och i ännu billigare Windows-plattor. Räknar Asus med att ingen som kör Zenbook 3 eller Deluxe kommer på tanken att köra Skype? Eller fick det verkligen inte plats något lite bättre, ens i denna större modell?

Asus Zenbook 3 Deluxe
En av de snyggaste datorerna just nu. I alla fall ihopfälld.

Ovanför tangentbordet är chassit diskret perforerat och bakom sitter ett par högtalarelement som ger oss ljud med rejäl stereospridning. Ljudkvaliteten är generellt god, om än med relativt låg maxvolym. Vi har vissa problem med ljudbilden i det medföljande programmet Audio Wizard. Här kan vi välja mellan ett antal audioprofiler för musik, film, spel, röst, samt ”inspelning”, vilket vi inte riktigt begriper vad det innebär – du kan spela in ljud bra med vilken profil som helst aktiv. Men ingen av dem låter optimalt, och det finns inget manuellt läge.

Många program, lite som stör

Det här är inte en av Asus Pure-datorer, där allt utom det väsentliga har bantats bort i programväg, utan datorn kommer med en handfull extra program och funktioner. Några är igång från start, som McAffee Livesafe (30-dagars provversion), kontroll för strömmatning via usb (slå av det för att spara lite batteri), laddningskontroll för batteriet (för att förlänga livslängden på det utifrån hur du använder datorn) och Asus egna uppdateringskontroll av firmware och drivrutiner. Övriga extra program verkar inte göra något mer än ta plats.

Asus Giftbox
Asus Giftbox, ett trevligt sätt att erbjuda extra program som fritt val utan att tvångsinstallera bloatware. Vi har sett andra göra samma sak, och hoppas det kan bli branschstandard.

De flesta kan du faktiskt ignorera helt. Vid första systemstart får du upp en meny där du kan välja bland ett gäng program ur något Asus kallar en ”giftbox”. Här finns backupprogram, lösenordshanterare, alternativt antivirus från Avast, pdf-program, diverse småspel, Deezer, Winzip, Evernote, kontorssviter och en handfull annat.

Det mesta är sådant som du kan ladda hem gratis, och en del är bara länkar till sajter och onlinetjänster, men en del är program eller rabatter på tjänster som du annars skulle få betala några hundralappar för. Det här är ett bra sätt att erbjuda mervärden utan att tvinga det på användare som inte bryr sig.

Asus program
En del fasta extra appar kommer vi dock inte undan, men de flesta av dem är nyttiga, som dessa två som på varsitt sätt optimerar batterianvändningen.