NAS står för network attached storage och syftar på nätverksansluten lagring. Enkelt uttryckt handlar det om en (eller flera) externa hårddiskar som nås via nätverket. En NAS har många fördelar, varav den största är att den samlar alla dina filer på ett och samma ställe och enkelt kan nås från flera olika datorer samtidigt, även utanför hemmet.

Du kan med andra ord vara ute på resande fot och ändå enkelt nå dina semesterbilder, filmer och musikfiler på hårddisken hemma i garderoben. Men det kan vara en djungel att hitta en bra NAS som passar dig och dina behov. Prislappen är dessutom ofta hög, räkna med minst en tusenlapp och uppåt...

... om du inte äger en Raspberry Pi. Då är du bara några enkla steg ifrån en fullfjädrad NAS-enhet (som dessutom är rejält mycket strömsnålare än de dyrare alternativen).

Missa inte våra andra Raspberry Pi-guider:
Så bygger du en egen spelkonsol
Så enkelt fixar du en billig mediaspelare

Raspberry Pi nas

För att förvandla din lilla enkortsdator till en fullfjädrad hemmaserver behöver du en hdmi-kabel (kostar 100 kronor hos Kjell och Company)., en nätverkskabel (kostar 50 kronor hos Kjell och Company), en strömadapter (149 kronor hos Ginza), ett microsd-kort på minst 8 gigabyte (till exempel det här för 150-200 kronor hos Kjell och Company. och en (eller flera) externa lagringsenheter.

Raspberry Pi 3 Model B (kostar 349 kronor hos Webhallen) fungerar bäst för uppgiften då den klarar av att driva åtminstone en extern hårddisk utan extra strömförsörjning, samt att den är snabbare när du ansluter till den. Äldre modeller av Raspberry Pi fungerar också men de är klart långsammare och kräver lagringsenheter med egen strömförsörjning.

Förberedelser

Det första du behöver göra är att ladda ned Openmediavault, ett snyggt och rent operativsystem med mängder av inställningsmöjligheter för dig som vill använda raid-koppling, FTP och annat.

Börja med att koppla in ditt microsd-kort (glöm inte att formatera det till FAT32 först) i datorn. Ladda ned den senaste image-filen av Openmediavault via hemsidan Sourceforge. Lägg därefter över den extraherade image-filen på microsd-kortet. Använder du en Windows-dator rekommenderar vi att du gör det med 7zip. Sitter du på en Mac föreslår vi Applepi-Baker.

När image-filen av Openmediavault är överförd på microsd-kortet placerar du det i din Raspberry Pi. Koppla in alla nödvändiga tillbehör såsom hdmi-sladd, nätverkssladd och strömsladd och anslut din Raspberry Pi till en monitor eller tv. Starta därefter enheten. Första gången du gör det kommer det att dröja några minuter innan den är redo att användas.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Raspberry Pi 3 Model B

Bästa pris just nu: 349 kr